Енергетична компанія Кюсю

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Енергетична компанія Кюсю
九州電力株式会社
九電
Тип Електрична утиліта[en]
Форма власності кабусікі-ґайся
Галузь Електроенергетика
Засновано 1 травня 1951 
Штаб-квартира Японія Японія
Територія діяльності Kyūshū regiond
Дочірні компанії
  • QTnetd і Kyushu Electric Power Transmission and Distributiond
  • Член Federation of Electric Power Companiesd і OCCTOd
    kyuden.co.jp
    CMNS: Енергетична компанія Кюсю у Вікісховищі

    Енергетична компанія Кюсю (яп.九州電力株式会社, Kyūshū denryoku kabushiki kaisha; буквально: Електрична енергія Kyūshū; англійська Kyushu Electric Power Co., Inc.) — одна з 10 енергетичних компаній Японії.

    Зоною обслуговування є острівний регіон Кюсю з префектурами Фукуока, Сага, Нагасакі, Кумамото, Оіта, Міядзакі та Кагосіма.

    Історія[ред. | ред. код]

    Незадовго до початку Другої світової війни всі енергетичні компанії були націоналізовані в квітні 1939 року і об'єднані в дев'ять державних компаній в 1942 році. За ініціативи Ясузаемона Мацунаги, голови Ради з реорганізації електроенергетичної промисловості, 1 квітня окупаційна влада союзників дозволила закрити ці дев’ять компаній. У травні 1951 року приватизовано, одним з яких був Кюсю Денрьоку. Вони спочатку зберегли свої регіональні монополії[1], а після неефективної лібералізації ринку електроенергії в 1995 році — регіональні квазімонополії.

    У листопаді 2005 року компанія Kyūden почала постачати електроенергію в місто Хіросіма. З моменту відкриття японського ринку електроенергії Kyūden стала першою комунальною компанією, яка продає електроенергію за межами своєї традиційної території.

    Вироблення енергії[ред. | ред. код]

    Електростанції компанії також включають атомні електростанції Генкай і Сендай із загалом чотирма діючими і двома виведеними з експлуатації реакторами.

    Вироблення енергії
    вид Відсоток (2018)
    газ, вугілля та нафта 42 %
    вітер і сонце 27 %
    атомна енергетика 16 %
    Гідроенергетика 14 %
    Інший 7 %

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. The Role of Matsunaga Yasuzaemon in the Development of Japan’s Electric Power Industry. Т. 9. 2006. с. 204—206. doi:10.1093/ssjj/jyl032.