Еорпвальд (король Східної Англії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еорпвальд
Народився невідомо
Помер 627
·вбивство
Національність англи
Діяльність суверен
Титул король Східної Англії
Посада King of East Angliad
Термін 624—627 роки
Попередник Редвальд
Наступник Рікберт
Конфесія католицтво
Рід Вуффінги
Батько Редвальд
Брати, сестри Rægenhered

Еорпвальд (давн-англ. Eorpwald, Earpwald, Erpenwald; ? — 627) — король Східної Англії у 624627 роках. Святий Англії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Вуффінгів. Другий син Редвальда, короля Східної Англії та Бретвальда. Дата народження нічого невідомо. У 616 році після загибелі свого старшого брата Регенера у війні проти Нортумбрії, став новим спадкоємцем трону.

У 624 році Еорпвальд успадкував владу над Східною Англією. Втім він не зміг зберегти батьківський вплив над усією Британією, обмежившись власне своїм королівством. Першістю над англосаксами Еорпвальд поступився Едвіну, королю Нортумбрії.

У 627 році єпископ Паулін хрестив Едвіна і багатьох жителів Нортумбрії і Ліндсі. Під впливом могутнього сусіда Еорпвальд теж вирішив прийняти християнство. Таким чином, усе східне узбережжя Англії, від Нортумбрії до Кента, опинилося під владою християнських правителів. Однак не всім англам нова релігія припала до душі, і незабаром брат короля, поганин Рікберт організував змову і вбив Еорпвальда.

Церква вважала, що Еорпвальда постраждав за віру (хоча справжня причина вбивства була, швидше за все, політичною) і зарахувала його до лику святих.

Джерела[ред. | ред. код]

(англ.)

  • Swanton, Michael (1997). The Anglo-Saxon Chronicle. London: Routledge. ISBN 0-415-92129-5.
  • Nicholas J. Higham: The convert kings: power and religious affiliation in early Anglo-Saxon England, Manchester University Press, Manchester 1997, ISBN 978-0-7190-4828-9
  • Yorke, Barbara (2003). Nunneries and the Anglo-Saxon Royal Houses. London and New York: Continuum. ISBN 0-8264-6040-2.