Іоанна (графиня Фландрії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Жанна (графиня Фландрії))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зображення
Титул граф[d]
Дата народження 1200[1]
Місце народження Валансьєнн
Дата смерті 5 грудня 1244(1244-12-05)[1] або 1244[2]
Місце смерті Маркетт-ле-Лілль
Місце поховання Маркетт-ле-Лілль
Батько Болдуїн I Фландрський
Матір Марія Шампанська
Брат/сестра Маргарита II Фландрська
У шлюбі з Ферран Португальський і Томас II Савойський
Рід Фландрський дім
Рід діяльності політична діячка
Посада Список правителів Фландрії і Count of Hainautd
CMNS: Іоанна у Вікісховищі
Фландрія і Ено в часи правління Іоанни Константинопольської.

Іоанна Константинопольська (фр. Jeanne de Constantinople; бл. 1200 — 5 грудня 1244) — старша з двох дочок імператора Константинополя Балдуїна I і його дружини Марії Шампанської, котра правила графствами Фландрією і Ено починаючи з 1205 року впродовж 39 років.

Біографія[ред. | ред. код]

Коли Іоанна була зовсім дитиною (рік народження невідомий), її батьки вирушили в Четвертий хрестовий похід, де батько був обраний імператором Константинополя. Через рік він помер у болгарській темниці, і опіка над Іоанною була довірена його брату — маркграфу Філіпу Намюрському. Той, однак, попри похилий вік, заручився з дочкою короля Філіпа II Августа і передав опіку над двома дівчатками тестю.

Філіп Август, будучи першим шлюбом одружений з тіткою Іоанни, сподівався повернути колись відвойований у нього Балдуїном посаг (включаючи Артуа), однак потреба в коштах змусила його продати опікунство над Фландрськими спадкоємицями своєму родичу, «великому» Енгеррану де Кусі, який, мабуть, розраховував з часом взяти одну з них в дружини.

Після декількох раундів придворних інтриг рука Іоанни була запропонована синові португальського короля Саншу I — інфанту Фердинанду. Той у січні 1212 прибув в Париж, де вони обвінчалися, проте повернутися до Фландрії змогли не раніше, ніж відмовилися від прав на Артуа на користь французького кронпринца Людовика (майбутнього Людовика VIII). З метою повернути Артуа молодята відновили союз з англійським королем Іоанном Безземельним і імператором Оттоном IV.

В битві при Бувині (1214 рік) англо-фламандсько-німецька коаліція була повалена, а Фердинанд на 12 років потрапив у полон до французів. Протягом цього часу Іоанна правила одна, конфліктуючи із сестрою щодо подальшої долі трону.

У 1225 році під Фландрією об'явився самозванець, який видавав себе за її батька, і підняв знедолених голодом селян на повстання, яке вдалося придушити за допомогою французького короля.

Печатка Іоанни

У 1230 році Фердинанд був відпущений французами геть, і незабаром Іоанна народила дочку. Батьки обіцяли її руку графу Артуа (брату Людовика IX), сподіваючись тим самим знову з'єднати Фландрію, Ено і Артуа в єдиній державі. В 1233 році, проте, Фердинанд помер, а слідом за ним і дочка Іоанни. Вона, мабуть, ще перебувала в дітородному віці і поспішно уклала шлюб з Фомою Савойським, однак дітей у цьому шлюбі не було.

Після смерті Іоанни в 1244 році її володіння дісталися сестрі Маргариті, а потім — її дітям: Фландрію успадковував її син від другого шлюбу з роду Дамп'єрр, а Ено — син від першого, з роду лицарів Авен. В середині XIV століття і Ено, і Голландія перейшли через династичний шлюб до Віттельсбаха.

У 2005 році було оголошено про виявлення гробниці Іоанни на місці заснованого нею абатства поблизу Лілля. Під час додаткових розкопок, проведених в 2007 році, її рештки не були там знайдені.

Література[ред. | ред. код]

Пиренн А. Средневековые города Бельгии. — СПб.: Издательская группа «Евразия», 2001. — 512 с. — 2000 экз. — ISBN 5-8071-0093-X

Посилання[ред. | ред. код]

  • Сайт Foundation for Medieval Genealogy: Графы Фландрии и Эно (англ.). Архів оригіналу за 8 січня 2010. Процитовано 11 січня 2009.
  1. а б Schäfer J. Ökumenisches Heiligenlexikon — 1998.
  2. Dictionary of Women Worldwide: 25,000 Women Through the Ages / A. Commire, D. KlezmerDetroit: Gale, Yorkin Publications, 2006. — 2572 p. — ISBN 978-0-7876-7585-1