Жан Батист Амадор де Він'єро дю Плессі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жан Батист Амадор де Він'єро дю Плессі
Народився 8 листопада 1632(1632-11-08)
Помер 11 квітня 1662(1662-04-11)[1][2] (29 років)
Країна  Франція
Діяльність офіцер, католицький теолог
Знання мов французька
Посада Q107630199?, Commendatory abbotd, Commendatory abbotd і губернатор
Військове звання Lieutenant Generald
Рід House of Vignerotd
Батько François de Vignerot de Pont-Courlayd
Брати, сестри Emmanuel-Joseph de Vignerot du Plessisd і Арман-Жан дю Плессі, герцог де Рішельє

Жан Батист Амадор де Він'єро дю Плессі (фр. Jean-Baptiste Amador de Vignerot du Plessis; 8 листопада 1632 — 11 квітня 1662) — військовий діяч Французького королівства.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з французького роду Він'єро. Другий син Франсуа де Він'єро, маркіза де Понкурле, який був сином Франсуази дю Плессі, старшої сестри кардинала Рішельє. Матір'ю Жана Батиста була Марія-Франсуаза де Гемадек. Народився 1632 року у Гаврі, де його батько був губернатором. Спочатку Жану Батисту намічали церковну кар'єру, 1642 року після смерті кардинала Рішельє отримав абатства Мамутьє та Флері, а також титул маркіза Рішельє. Потім від старшого брата Армана-Жана отримав абатство Сен-Уен в Руані. На всіх цих посадах затверджено папською булою 1644 року, але вступив у права 1646 року. Невдовзі отримав права на пріорство Сан-Мартен-де Шамп в Парижі. Водночас перебував під опікою вуйни Марії-Магдалени де Він'єро, герцогині Егійон.

У 1652 року відмовився від церковної кар'єри, передавши всі абатства молодшому братові Еммануїл-Жозефу, одружившись з донькою камеристки королеви Анни Австрійської. Це викликало невдоволення вуйни Егійон. Остання відправила його до Італії, сподіваючись зруйнувати шлюб Жана Батиста. Проте марно. В результаті погиркався з Егійон, залишившись майже без статків. Лише за допомогою кардинала Мазарині зумів отримати від старшого брата щорічну земельну ренту у 20 тис. ліврів.

Невдовзі отримав чин генерал-лейтенанта, губернатора Гавра, коменданта Версальського і Сен-Жерменського палаців.Раптово помер 1662 року.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Жанна, донька П'єра де Бове.

Діти:

  • Луї-Арман (1654—1730), 2-й маркіз Рішельє
  • Єлизавета (д/н — після 1696), дружина Ніколя де Квелена, сеньйора дю Плессі, заступника прокурора Паризького парламенту
  • Марія Магдалена (д/н — 1719), абатиса Сен-Ремі-де-Ланд

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б Catalog of the German National Library
  2. а б Тезаурус CERLConsortium of European Research Libraries.