Жежко Ганна Юхимівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жежко Ганна Юхимівна
Народилася 17 листопада 1901(1901-11-17)
Турійськ, Волинська область, Українська Радянська Соціалістична Республіка
Померла 6 березня 1972(1972-03-06) (70 років)
Київ, Українська РСР, СРСР
Країна  Російська імперія
 Польська Республіка
 Українська РСР
Діяльність поетка
Alma mater ХІНГ
Партія Комуністична партія Західної України

Ганна Юхимівна Жежко́ (17 листопада 1901, м. Турійськ Ковельського повіту Волинської губернії, нині смт Волинської області — 6 березня 1972, м. Київ) — українська радянська поетеса.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилась 1901 року в Турійську Ковельського повіту Волинської губернії. Закінчила учительські курси в місті Коростень (нині Житомирської області); учителювала.

Від 1920 року в Турійську брала активну участь у діяльності підпільного молодіжного осередку Української соціал-демократичної партії, яка 1923 року об'єдналася з Комуністичною Партією Східної Галичини у Комуністичну Партію Західної України. Того ж року заарештована за участь у першотравневому мітингу проти режиму Юзефа Пілсудського і засуджена до 4-х років ув'язнення. У січні 1925 року була звільнена і в серпні того ж року нелегально емігрувала до СРСР.

Закінчила юридичний факультет Харківського інституту народного господарства (1930). Працювала референтом-методистом у відділі підготовки і перепідготовки керівних кадрів Рад та виконкомів ЦВК УРСР.

5 серпня 1937 року заарештована, як і більшість колишніх членів КПЗУ, та засуджена до 8-ми років концтаборів, покарання відбувала у Кемеровській області (РФ).

Вела своєрідний поетичний концтабірний щоденник в усній формі, який після звільнення 1946 року поступово записала з пам'яті.

Її збірка «Троянди за гратами» (Київ, 1968) тематично пов'язана з суспільною та національно-визвольною боротьбою на Волині і написана під впливом тогочасних революційних пісень та творчості Лесі Українки. У віршах збірки «100 (Сто змучених днів, сто ночей у тривозі…)» (Луцьк, 2005) постали тяжкий табірний побут, думки про волю та сина, спогади про Волинь.

Померла 1972 року в місті Київ.

Джерела[ред. | ред. код]