Жмеринський виноробний завод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жмеринський виноробний завод
Типдержавне підприємство
Галузьвиробництво алкогольних напоїв
Штаб-квартираСРСР СРСРУкраїна Україна, Жмеринка
вулиця Київська, 55
Продукціяалкогольні напої

Жмеринський виноробний завод — підприємство харчової промисловості у місті Жмеринка, Вінницька область, Україна.

Історія

[ред. | ред. код]

Після завершення Німецько-радянської війни на території Вінницької області почалися роботи з розвитку виноградарства, що проходили під егідою Одеського науково-дослідного інституту виноградарства і виноробства, а також інших республіканських і всесоюзних установ і організацій. Центром виноградарства і виноробства в області був виноробний радгосп імені КІМ, при якому діяв виноробний завод.

З впровадженням нових сортів винограду і збільшенням обсягу виробництва виникло питання про організацію переробки, і була поставлена задача про створення на території області виробництва виноградних і плодово-ягідних вин з місцевої сировини.

У другій половині 1980-х років становище підприємства ускладнилося у зв'язку з початком антиалкогольної кампанії, в ході якої було поставлено завдання про скорочення виробництва в країні спиртних напоїв.

Загалом, за радянських часів Жмеринський виноробний завод входив до числа провідних підприємств міста.[1][2][3]

Після проголошення незалежності України завод перейшов під юрисдикцію міністерства сільського господарства і продовольства України.

Влітку 2002 року господарський суд Вінницької області почав процедуру банкрутства заводу[4].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Жмеринка // Большая Советская Энциклопедия. / под ред. А. М. Прохорова. 3-е изд. том 9. М., «Советская энциклопедия», 1972.
  2. Жмеринка // Украинская Советская Энциклопедия. том 4. Киев, «Украинская Советская энциклопедия», 1980. стр.40-41
  3. Жмеринка // Советский энциклопедический словарь. редколл., гл. ред. А. М. Прохоров. 4-е изд. М., «Советская энциклопедия», 1986. стр.440
  4. Господарський суд Вінницької області порушив справу № 154/10-401 про банкрутство державного підприємства "Жмеринський виноробний завод" (Вінницька область, м. Жмеринка, вул. Київська, 55; код ЄДРПОУ 05519669) // газета "Голос України", № 140 від 3 серпня 2002