Жовтохвіст японський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жовтохвіст японський

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Ряд: Окунеподібні (Perciformes)
Родина: Ставридові (Carangidae)
Рід: Жовтохвіст (Seriola)
Вид: Жовтохвіст японський
Seriola quinqueradiata
Temminck & Schlegel, 1845
Посилання
Вікісховище: Seriola quinqueradiata
ITIS: 168698
МСОП: 20435860
NCBI: 8161

Жовтохві́ст японський (лат. Seriola quinqueradiata) — вид морських теплолюбних риб з родини Ставрид. Належить до зграйних пелагічних риб великих розмірів. Мешкає у відкритих й прибережних водах Східної Азії. Сягає в довжину 1 м, а важить понад 10 кг.

Назва[ред. | ред. код]

  • Жовтохвіст (англ. Yellowtail)
  • Лаке́рда жовтохво́ста
  • Лаке́рда японська (англ. Japanese amberjack)
  • Бу́рі (яп. 鰤, ブリ, МФА[buɾʲi])

Географія[ред. | ред. код]

Жовтохвіст поширений в Східній Азії, у прибережних водах Японії та Кореї, переважно Японському морі. В літній період, з липня по жовтень, він зустрічається біля берегів російського Примор'я і Сахаліну.

Опис[ред. | ред. код]

Тіло жовтохвоста видовжене, овальної форми, злегка стисле з боків. Забарвлення спини сіро-блакитне, боки і черево брудно-білі. Черевні і анальний плавці жовтуваті. Від рила через око до хвостового стебла проходить неширока коричнева смужка. Щитків в бічній лінії немає. З боків хвостового стебла є по одному шкірястому кілю. Голова жовтохвоста конічна, трохи загострена. Рот риби великий, скосий. У першому спинному плавці п'ять коротких колючих променів, що з'єднані перетинкою. Другий спинний і анальний плавці довгі. Вони складаються з м'яких променів. Два колючих променя перед анальним плавцем у дорослих риб заростають шкірою.

Під час північних міграцій жовтохвіст часто супроводжує косяки сардини, скумбрії та анчоуса, за якими активно полює. Восени, з настанням холодів, він відкочовує на південь, до місць зимівлі. Нереститься влітку, нерест порційний. Ікра і личинки пелагічні. Росте дуже швидко. Великі особини — хижаки, що харчуються рибою. Молодь харчується дрібною рибою і планктоном.

Значення[ред. | ред. код]

Жовтохвіст — цінна промислова риба. В Японії вона є об'єктом аквакультури, штучного вирощування в спеціально огорожених морських ділянках. Японці використовують рибу для суші, сасімі та приготування консервів. У 1950-х роках жовтохвостів споживали в Примор'ї.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Жовтохвіст японський // 『日本大百科全書』 [Енциклопедія Ніппоніка]. — 第2版. — 東京: 小学館, 1994—1997. — 全26冊. (яп.)

Посилання[ред. | ред. код]