Загребельщина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Загребельщина
Країна  Україна
Розташування Україна Україна
Миколаївка Сумська область,
Сумський район
Площа 23,2 га
Засновано 2021 р.

«Загребельщина»  — гідрологічний заказник місцевого значення в Україні. Розташований поблизу села Миколаївка Сумського району.

Історія створення заказника[ред. | ред. код]

Рішенням сесії Сумської обласної ради від 22.12.2021 «Про зміни в мережі територій та об’єктів природно-заповідного фонду області» на Сумщині узаконили дев'ять нових заказників. Серед ним два гідрологічні, в тому числі заказник «Загребельщина». Розташований заказник на північній околиці села Миколаївка Сумського району.

Опис заказника[ред. | ред. код]

Гідрологічний заказник — водний об'єкт з прибережною смугою. Наповнення відбувається за рахунок поверхневих вод. Водні ресурси мають особливе значення та являють собою життєво важливий, стратегічний природний ресурс. Площа заказника – 23,2 га. Вздовж води на вологому ґрунті ростуть прибережні рослини – дерева, кущі, трав’янисті рослини, що формують рослинний фонд водойм, а саме: аїр звичайний; очерет; болотниця болотна; м’ята польова; незабудка болотна тощо. Зелені насадження збагачують повітря киснем, поглинають вуглекислоту, захищають територію від вітру і сонячної радіації.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Природно-заповідний фонд Сумської області: Атлас-довідник. — К.: ТОВ «Українська картографічна група», 2016. — 94 с.
  • Рішення сесії обласної ради від 22.12.2021 «Про зміни в мережі територій та об’єктів природно-заповідного фонду області»

Посилання[ред. | ред. код]