Захарченко Максим Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Максим Захарченко
Захарченко Максим Григорович
 Майор
Загальна інформація
Народження 15 травня 1994(1994-05-15) (29 років)
с. Шкуратівка, Білопільський район (з 2020 року — Сумський район) на Сумщині, Україна
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Alma Mater Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ  Механізовані війська
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Герой України
Орден «За мужність» ІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Макси́м Григо́рович Заха́рченко — майор Збройних Сил України, учасник російсько-української війни, Герой України (2023).

Життєпис[ред. | ред. код]

Максим Захарченко народився 15 травня 1994 року в селі Шкуратівка Білопільського (з 2020 року — Сумського району) на Сумщині. Закінчив Шкуратівську загальноосвітню школу І—ІІ ст. та Ганнівсько-Тернівську ЗОШ І-ІІІ ст. У 2012 році його призвали до лав Збройних сил України. З початком війни на сході України в 2014 році мобілізований і брав участь в антитерористичній операції на сході України. У 2015 році Максим Захарченко вступив до Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, яку успішно закінчив і продовжив військову службу. Під час повномасштабної війни Росії з Україною майор керуючи підпорядкованими танковими підрозділами (обіймає посаду заступника командира танкового батальйону) було знищено велику кількість ворожої техніки та живої сили противника, що уможливило виконання бойових завдань на важливих напрямках фронту[1][2].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» (14 серпня 2023) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу.[3][4]
  • орден «За мужність» II ступеня (2022) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.
  • орден «За мужність» III ступеня (2022) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Захиснику Максиму Захарченку зі Шкуратівки присвоїли "Героя України" та вручили "Золоту Зірку". Білопілля.City (укр.). Процитовано 16 серпня 2023.
  2. Захисник України з Ворожби став Героєм України | Данкор онлайн | Сумской информационный портал: все новости Сумщины. dancor.sumy.ua. Процитовано 16 серпня 2023.
  3. Указ Президента України від 14 серпня 2023 року № 487/2023 «Про присвоєння М.Захарченку звання Герой України»
  4. Володимир Зеленський відвідав командний пункт 10-го армійського корпусу, який діє на Мелітопольському напрямку // Офіційне інтернет-представництво Президента України, 15 серпня 2023 р.

Джерела[ред. | ред. код]