За Віру, Царя та Батьківщину

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
За Віру, Царя та Батьківщину
Зображення
Країна  Російська імперія
Ополченський квиток із девізом зразка 1901 Василя Веселаго

За Віру/Бога, Царя та Батьківщину (рос. За Веру/Бога, Царя и Отечество) — російський девіз, поширений у період Російської імперії. У такому вигляді оформився у XIX столітті.

Значення[ред. | ред. код]

Традиційно позначав основні заповіді, які мав знати російський офіцер, що загинув на війні: душу - Богу, серце - жінці, обов'язок - Батьківщині, честь - нікому[1].

Девіз імовірно заснований на девізі За віру і вірність (малася на увазі вірність монарху), який був зображений на Ордені Андрія Первозванного, заснованого Петром I. Медаль з тим же девізом заснована 23 травня 1833 указом Миколи I, але відомий тільки один випадок вручення цієї нагороди.

Історія[ред. | ред. код]

Авторство невідоме (деякими приписується комусь із роду дворян Юр'євських), але вважається, що поширенням та популярності його послужило введення в регулярні війська посади полкового священика.

В 1812 девіз «За віру і царя» введений на знак Державного ополчення Імператора Олександра I - Ополченський хрест[2].

Девіз геральдично відбитий у прийнятому в 1882 Великому державному гербі Російської імперії[3].

Згодом девіз став використовуватися повсюдно, включаючи чорносотенські та монархічні кола.

Існувала також змінена версія девізу, запропонована Сергієм Уваровим, міністром народної освіти, вона звучала « Православ'я, самодержавство, народність»[4].

В даний час девіз використовується у праворадикальних російських націоналістів та сучасних монархістів.

Плакат на Російському марші 2019 у Москві

Друковані видання[ред. | ред. код]

У 1930-ті в Королівстві Югославія виходили одноденні газети «За Віру, Царя та Батьківщину»:

  • 31 серпня (13 вересня) 1934 у Белграді випущено номер з нагоди десятиліття прийняття він Е. І. В. Государем Імператором Кирилом Володимировичем титулу Імператора Всеросійського та десятиліття заснування Корпусу імператорської армії та флоту (редактор Б. Б. Фіногєєв, видавець Л. Князєв)
  • 15 (28) липня 1939 в Белграді випущено номер з нагоди п'ятнадцятиріччя заснування Корпусу імператорської армії та флоту

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Максимов С. Т. Национальный характер // Русские воинские традиции. — М. : Вече, 2010. — 317 с. Архівовано з джерела 2 лютого 2016
  2. Награды армии Российской империи: Ополченский крест Русская цивилизация (рос.). bg-znanie.ru. Архів оригіналу за 22 листопада 2011. Процитовано 7 лютого 2015. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)
  3. Большой, Средний и Малый гербы Российской империи. Архів оригіналу за 28 травня 2011. Процитовано 4 червня 2011.
  4. Доклады министра народного просвещения С. С. Уварова императору Николаю I. Архів оригіналу за 15 листопада 2011. Процитовано 4 червня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Шамборов В. Є. «За Віру, Царя та Батьківщину». - М.: Алгоритм, 2003. - 655 с.