Зведена сім'я

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зведена сім'я — сім'я, в якій хоча б в одного з батьків вже були діти до вступу в їх спільний шлюб. Ці діти можуть проживати як в даній родині, так і за її межами[1]. При цьому традиційне визначення зведеної сім'ї передбачає, що діти проживають саме в даній сім'ї. У сучасному розумінні діти, що входять у зведену сім'ю, можуть постійно жити з одним зі своїх біологічних батьків і відвідувати іншого біологічного батька, або вони можуть жити по черзі у кожного з батьків. Поняття зведеної сім'ї доволі поширене в сучасній соціології. Зведений тип сім'ї є третім з-поміж найпоширеніших і поступається місцем лише нуклеарним та неповним сім'ям, тобто сім'ям, де є лише хтось один з батьків. На зведені сім'ї припадає біля 16% дітей у віці до 18 років.

Історія походження[ред. | ред. код]

У минулому сім'ї такого типу виникали, в основному, через низьку тривалість життя. Найчастіше такі сім'ї виникали через смерть жінки-матері від хвороб або під час чергових численних родів та через загибель чоловіків, що брали участь у війнах та постійних військових конфліктах. Вдови чи вдівці, таким чином, фактично вимушено вступали в новий шлюб задля виживання. У XX столітті основною причиною виникнення такого роду сімейних шлюбів стали узаконені в більшості країн та надзвичайно поширені розлучення сімейних пар. Сьогодні до половини укладених шлюбів розпадаються[2], що і спричиняє в результаті зростання кількості зведених сімей.

Проблеми зведених сімей[ред. | ред. код]

У зведених сім'ях виникає, як правило, чимало проблем, пов'язаних з організацією та характером особистісних відносин їх членів-учасників. Членам зведених сімей складно розвивати добрі стосунки з їхніми новими (названими) родичами. У сім'ях такого типу традиційною складністю є прийняття дитиною чи дітьми попереднього шлюбу нового батька (матері) і, можливо, його чи її дітей[3]. Зведені діти змушені жити в нових сім'ях з відмінною, новою, незвичною і, часто, неприйнятною культурою і традиціями особистісних стосунків. Вони, зазвичай, помітно відрізняються від того, до чого діти звикли в своїх рідних, повних сім'ях. Ці обставини сукупно спричиняють чимало проблем, непорозумінь та конфліктів у спілкуванні між членами нової родини. Через специфіку та складність комунікацій в такого типу сім'ях дітей-учасників таких родин іноді називають квазі-братами та квазі-сестрами, підкреслюючи таким чином особливий характер їх стосунків у нових сім'ях.

Термінологія[ред. | ред. код]

Для членів зведеної сім'ї існують спеціальні терміни, що описують їх специфічні родинні зв'язки:

  • Вітчим — чоловік матері і нерідний батько стосовно її, народжених у попередньому шлюбі дітей;
  • Мачуха — дружина батька і нерідна мати стосовно його дітей, народжених його попередньою дружиною;
  • Пасинок — нерідний син одного з членів подружжя, який доводиться рідним іншому;
  • Пасербиця — нерідна дочка одного з членів подружжя, народжена від попереднього шлюбу другого члена подружжя;
  • Зведений брат — син чоловіка або дружини (батька або матері), народжений в попередньому шлюбі і названий так стосовно інших дітей зведеної сім'ї;
  • Зведена сестра — дочка чоловіка або дружини (батька або матері), народжена в попередньому шлюбі і названа так стосовно інших дітей зведеної сім'ї.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Трансформация института современной семьи [Архівовано 23 березня 2019 у Wayback Machine.], Гурко Т. А.
  2. http://www.rodyna.org.ua/2018-11-30-2/ [Архівовано 7 березня 2019 у Wayback Machine.], Олексій Погорєлов
  3. Les quasi-frères et soeurs [Архівовано 8 березня 2019 у Wayback Machine.], Marie Le Marois, Flavia Mazelin Salvi

Джерела[ред. | ред. код]

  • Словарь української мови / Упор. з дод. влас. матеріалу Б. Грінченко: в 4-х т. — К. : Вид-во Академії наук Української РСР, 1958. Том 2, ст. 128.
  • Gerhard Bliersbach: Mit Kind und Kegel. Ein Ratgeber für Patchworkfamilien. Psychosozial Verlag: Gießen 2018, ISBN 978-3-8379-2512-8.

Посилання[ред. | ред. код]