Злочин і кара (фільм, 1983)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
"Злочин і кара"
Rikos ja rangaistus
Жанр драма, кримінал
Режисер Акі Каурісмякі
Продюсер Міка Каурісмякі
Сценарист Акі Каурісмякі
Паулі Пентті
На основі Злочин і кара
У головних
ролях
Маркку Тойкка
Айно Сеппо
Матті Пеллонпяа
Оллі Туомінен
Оператор Тімо Салмінен
Композитор Педро Гіетанен
Дистриб'ютор Finnkinod
Тривалість 93 хв.
Мова фінська
Країна Фінляндія Фінляндія
Рік 1983
IMDb ID 0086199

«Злочин і кара» (фін. Rikos ja rangaistus, 1983) — перший повнометражний фільм фінського режисера Акі Каурісмякі. У фільмі використано мотиви однойменного роману Федора Достоєвського.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія фільму відбувається в сучасному Гельсінкі, на початку 80-х. Після смерті своєї нареченої в автокатастрофі студент юрфаку Антті Рагікайнен залишив навчання і влаштувався працювати на бойню м'ясником. Він заходить до квартири бізнесмена Карі Гонканена, винуватця аварії, і вбиває його з принесеного пістолета.

Випадковим свідком події стає Еева Лааксо. Не наважуючись оголосити поліції ім'я побаченого нею молодика, вона наполегливо радить Антті добровільно здатися владі та зняти з себе важкий тягар скоєного злочину.

Інспектор поліції Пеннанен і комісар Снеллман упевнені в тому, що Рагікайнен причетний до вбивства. Слідчі починають психологічну гру з юнаком, змушуючи того нервувати й плутатися в свідченнях.

Про таємницю Ееви Лааксо дізнається її бос Гейнонен, який пропонує своє мовчання в обмін на прихильність Ееви. Після низки невдач Гейнонен має намір самостійно розправитися з Рагікайненом, але гине під колесами трамваю.

Антті вдається до хитрощів: він кидає в капелюх вуличного жебрака деякі цінні речі, які забрав у квартирі Гонканена. Заарештований поліцією жебрак з незрозумілих причин зізнається в тому, що вбивство — справа його рук.

Рагікайнену вдається роздобути фальшивий паспорт, потрібний для негайного втечі з країни. Після прощальної розмови з Еевою, він раптово змінює рішення і зізнається у вбивстві в тому самому поліційному відділку, де він незадовго до того відповідав на підступні запитання слідчого у справі про вбивство Гонканена.

У ролях[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]