Зубожіле королівство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зубожіле королівство
рос. Захудалое королевство
Жанр казка
Режисер Гліб Селянін
Сценарист Гліб Селянін
Йосип Ционський
У головних
ролях
Ольга Волкова
Юрій Овсянко
Оператор А. Корінецький
Є. Уткін
Композитор Ігор Цвєтков
Художник Костянтин Дмитраков
В. Попов
М. Герус
Тетяна Ураєвська
Кінокомпанія Леніградська студія телебачення
Тривалість 76 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1967
IMDb ID 5876374
Зубожіле королівство
рос. Захудалое королевство
Жанр казка
Режисер Гліб Селянін
Сценарист Гліб Селянін
Йосип Ционський
У головних
ролях
Тетяна Кудрявцева
Валерій Дегтяр
Оператор Юрій Соколов
Композитор Ігор Цвєтков
Художник Наталія Плотникова
Кінокомпанія Леніградське телебачення
Тривалість 117 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1978
IMDb ID 5876374

«Зубо́жіле королі́вство» (рос. Захудалое королевство) — радянський чорно-білий односерійний художній телефільм-мюзикл 1967 року режисера Гліба Селяніна за мотивами «Бешкетних казок» чеського письменника Йозефа Лади. 1978 року вийшов його кольоровий двосерійний фільм-ремейк. Назва телефільму запозичена в останньої казки зі збірки Йозефа Лади — «Зубожіле королівство», а в основу сценарію покладено синтез двох інших казок звідти ж — «Чарівне яблучко» і «Хоробра принцеса».

Сюжет[ред. | ред. код]

У пеклі бракує грішників. Тому Люцифер посилає свого помічника Вельзевула добути хоч одного в зубожілому королівстві, що отримало свою назву через те, що його правитель, король Антонін Матей XXIII, тільки і робить, що запускає повітряного змія або грає в доміно з фрейліною і сторожем. Його 17-річна дочка Маня не займається гімнастикою, не вчиться і не слухає свого вчителя Коклюша, а постійно показує йому язика або підкладає кнопки на стілець. У ній Вельзевул і знаходить нову грішницю.

За Манею також спостерігає справедливий чарівник, дід Габадей. Щоб покарати її, він начаровує їй на чоло коров'ячий ріг до тих пір, поки вона не виправиться у своїй поведінці. Мані нічого не залишається, як почати виправлятися, а Антонін Матей, своєю чергою, призначає нагороду в пів царства і принцесу в дружини тому, хто її вилікує.

Тим часом до діда Габадея звертається вдова Бартачкова з села Сислова, щоб він допоміг її дозвільному синові Гонзі, який цілими днями тільки лежить на печі й їсть, але в душі дуже добра людина. Дід Габадей дає Гонзі яблуко, щоб він відніс його принцесі Мані. Коли вона з'їсть яблуко, то ріг у неї відразу відвалиться, а Гонза одружиться з нею і отримає ще й пів царства на додачу. Таким чином, можна допомогти Гонзі і нагородити Маню за старання.

Однак по дорозі в королівський замок Гонзу за допомогою заклинання зачаровує Вельзевул — замість того, щоб прийти до столиці королівства, Гонза повертається додому. Зайшовши до матері в хлів, він випадково показує яблуко перед носом у Красуні — єдиної корови сім'ї Бартачкових, і та, природно, з'їдає його. В цей же момент у неї відвалюється ріг.

Гонза знову йде до діда Габадея за допомогою. Посміявшись від душі, останній дає йому ще два яблука: жовте — для корови, щоб ріг виріс (бо вона сама руда), а червоне — для принцеси, щоб ріг відвалився (бо вона теж рум'яна). На цей раз Гонза вирушає до королівського замку разом зі своїм приятелем Ярабачеком. Переодягнувшись у вчених медиків, вони спочатку заходять в трактир, а потім потрапляють у королівський палац з метою вилікувати принцесу. Але в цей момент Вельзевул застосовує заклинання, щоб поміняти місцями колір яблук. Коли Маня з'їла яблуко, призначене для Красуні, у неї виріс другий ріг.

Гонза, який ледве втік з палацу, вчергове вирушає до діда Габадея. Тому вже не до сміху, тому що він вже два рази хотів було піти в іншу казку, але все не може через цю історію з рогами. До того ж у нього (тобто Габадея) закінчилися всі яблука. На цей раз він дає Гонзі чарівну кашу, яка повинна додати йому трохи розуму, щоб він сам зміг придумати, як виплутатися з ситуації, що склалася — принцеса з двома рогами, а корова з одним. З'ївши кашу, Гонза розуміє, що нести жовте (тобто насправді червоне) яблуко корові не можна, і тому треба знову вирушати в королівський замок. Щоб його там не впізнали після минулого візиту, Гонза наймається помічником у королівського кухара Дуршлага і готує принцесі пончики з начинкою з яблука, що залишилось. Маня з'їдає їх, і обидва роги відвалюються. З радості вона бажає познайомитися зі своїм рятівником. Однак в цей момент Гонзу викрадає Вельзевул, який випадково переплутав його з Дуршлагом, в якому Люцифер сам побачив грішника і наказав притягти до пекла.

Після такої грубої помилки з безгрішною людиною Люцифер розжалує Вельзевула зі старшого чорта («оберчорта») в самого простого, але повернути Гонзу назад на Землю не може, тому що, що в пекло попало, то пропало. Врятувати його з пекла може тепер тільки інша, безгрішна і смілива людина. Маня дізнається, де її рятівник, і вирушає за ним в пекло, але спочатку заходить за порадами до сестри діда Габадея — Канімуре, що володіє спеціальними книгами на цю тему.

У пеклі Люцифер погоджується віддати Мані Гонзу, якщо вона загадає йому три загадки, і він жодну з них не відгадає. Якщо ж відгадає хоч одну, то тоді і вона повинна буде залишитися в пеклі. Тоді Маня загадує його пекельній величності три загадки на кмітливість — фруктову, лісову і транспортну, жодну з яких йому не вдається відгадати, і тому він мимоволі змушений відпустити обох безгрішників на волю (особливо після того, як принцеса пригрозила йому самбо). Щасливі, Маня і Гонза повернулися додому і одружилися, а дід Габадей нарешті таки зміг піти в іншу казку.

У ролях[ред. | ред. код]

Версія 1967 року[ред. | ред. код]

Версія 1978 року[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Версія 1967 року[ред. | ред. код]

Версія 1978 року[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]