Кабус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кабус
4-й Емір держави Зіяридів
977 — 1012
Попередник: Бісутун
Спадкоємець: Манучіхр
 
Народження: 10 століття
Kohistand, Бадахшан, Афганістан
Смерть: 1012
Горган, Іран
Поховання: Гонбат-е-Ґабус
Країна: Іран
Рід: Зіяриди
Батько: Вушмгір
Діти: Манучіхр

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Абулхасан Кабус ібн Вушмагір ібн Зіяр Сам саль-Мааалі (перс. ابوالحسن قابوس بن وشمگیر بن زیار, شمس المعالی‎; помер 1012) — середньовічний правитель Ґорґану й Табаристану з династії Зіяридів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Прийшов до влади за підтримки Саманідів. Протягом 970-990-х років вперто боровся з Буїдами за Табаристан. Він налагодив союзницькі стосунки з могутньою державою Махмуда Газневі, але у 1012 році Кабуса було повалено військовиками.

Відзначився як дуже жорстока і деспотична людина, і вона була пристрасним шанувальником наук і літератури й красномовства. Сам був відомим астрологом, математиком, поетом. При його дворі довго перебували математик і астроном аль-Біруні та лікар Ібн Сіна. Аль-Біруні присвятив Кабусу свою працю «Хронологія».

Відомий тим, що 1007 року за його наказом звели 65-метрову башту Гумбед-і Кабус. Ця споруда стала першим баштовим мавзолеєм в ісламському світі та першим шатровим. За свідченням середньовічного історика Дженнабі, там був похований власне Кабус,тіло якого знаходилося у скляній труні, підвішеній на ланцюгах під стелею на висоті 50 м. Такий вид поховання відповідав зороастрійським уявленням, де було важливо не допустити контакту трупа із землею.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Richard Frye. Notes on the Renaissance of the 10th and 11th Centuries in Eastern Iran, Central Asiatic Journal I (1955) 137—143
  • Chaliand, Gerard (1994). The Art of War in World History: From Antiquity to the Nuclear Age. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 19 березня 2018.
  • R. N. Frye (1975). The Cambridge History of Iran, Volume Four: From the Arab Invasion to the Saljuqs. ISBN 0-521-20093-8