Каденс (велоспорт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sigma Sport BC 1606L Велокомп'ютер з вимірювачем каденсу
Сенсор каденсу і обертів колеса від Garmin

Ка́денс (велоспорт) — число повних обертів шатуна (або педалей) за 1 хвилину. Каденс прямопропорційний швидкості обертання колеса та є ідеальною точкою відліку для вимірювання коефіцієнта передачі шатун-колеса, тобто дозволяє перевести кількість обертів шатуна в кількість обертів колеса за хвилину у відповідності до увімкненої передачі.

Кожен велосипедист вибирає зручний для себе каденс, щоб підтримувати певну швидкість, прикладаючи мінімум зусиль. Чим більша кількість передач на велосипеді — тим точніше можна підтримувати оптимальну частоту обертів педалей. Для прогулянкових велосипедів та міської їзди оптимальний каденс знаходиться переважно в діапазоні 60-80 об/хв. Результати досліджень каденсу семи професійних велосипедистів протягом 3 тижнів показали, що середній каденс на індивідуальній дистанції 200 км та груповій дистанції ~50 км склав 90 об/хв, на 15-ти кілометровій дистанції вгору по схилу — 70 об/хв.

Професійні велосипедисти вибирають каденс виходячи не лише зі швидкості та передачі, а враховуючи такі факти як втома м'язів і потреба організму в кисні, споживання якого мінімальне при каденсі 60-70 об/хв.

Кожен велосипедист має свій діапазон передач, яким він надає перевагу і далеко не завжди цей діапазон рівний загальній кількості передач на велосипеді.

Для вимірювання частоти оберту педалей використовують спеціальний програмно-апаратний комплекс — вимірювач каденсу, який може передавати дані на велокомп'ютер чи смартфон по дротовому чи бездротовому інтерфейсі. Система складається з магніту та датчика (геркона або на ефекті Хола. При проходженні магніту поблизу давача, останній видає імпульс про те, що виконано один оберт педалей, в той же час велокомп'ютер має тактовий генератор, що і дозволяє отримати значення каденсу у формі частоти.

Дотримання нормального каденсу дозволяє знизити навантаження на колінні суглоби, які при надто низькому каденсі страждають від зайвого навантаження, а надто високому - від перегрівання. Крім того, він дозволяє суттєво продовжити ресурс трансмісії через правильне розподілення навантаження.

Див. також[ред. | ред. код]

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]