Каджуни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кажуни)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
прапор Акадіани
кейдженські парафії в Луїзіані (Акадіана). Найбільша чисельність відзначена темним кольором

Каджу́ни (англ. Cajuns — ке́йдженз; самоназва фр. Cadiens — кадьє́н) — своєрідна за культурою та походженням субетнічна група, представлена переважно в південній частині штату Луїзіана, також звана як Акадіана (близько 400 тис.), а також у прилеглих округах південного Техасу (близько 100 тис.) й Міссісіпі (30 тис.). Культура кейдженів називається кейджен або кейдж[1].

За походженням кейджен — одна з груп франкоканадців, а точніше акадійців, депортованих британцями з Акадії в 17551763 роках[2]. Саме слово cadjin (в англійському написанні — cajun) — це спотворене франко-креольське від Cadien <фр. Acadien (досл. «акадійський»).

Зараз, разом зі спорідненими франко-креолами, це найбільша етномовна меншість у Луїзіані, що становить близько 4 % населення штату, чиї мовні права мають часткове офіційне визнання в штаті. Більшість каджунів розмовляють англійською, але зберігають при цьому прихильність своєї культури, способу життя й особливо національної кухні. Розмовляють також кейдженським діалектом французької мови, кейдженською англійською, стандартною французькою.

Історія[ред. | ред. код]

Депортація акадійців привела до виникнення акадійської діаспори у багатьох регіонах світу. Всього з 1755 по 1763 рр. за наказом британського губернатора Чарльза Лоренса було депортовано понад 10 000 мешканців колишніх французьких територій (Акадія та Нова Шотландія) в Атлантичній Канаді. Більше половини з них загинуло в трюмах кораблів, які перевозили їх у в'язниці британських колоній на території нинішніх США і навіть на Фолклендські острови. Частина з них (понад 3000) перемістилася на територію Луїзіани, де їх, католиків, вітала іспанська адміністрація й численне французьке і франкокреольське населення Нового Орлеана. Пізніше в сільських районах Луїзіани утворилася особлива етнографічна група.

Купівля Луїзіани, що відійшла до США після 1803 року, привела до поступового наростання напруги між новими англомовними поселенцями й романомовними кейдженами, які знову зазнали різкої дискримінації. Французька мова була незабаром заборонена для використання в освіті, і більшість кейдженів асимілювалося (див. Кейдженська англійська), зберігши культурну автономію.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кейдж. Архів оригіналу за 15 березня 2016. Процитовано 10 вересня 2019.
  2. Соков И. А. [hhttps://books.google.com.ua/books?id=IMrhAwAAQBAJ&pg=PT320&dq=Новый+орлеан+луизиана&hl=ru&sa=X&ved=0ahUKEwiHgrL1spfZAhUDiywKHfaKACQQ6AEIQzAG#v=onepage&q&f=false Історія досліджуваного регіону країн Північної Америки. Канада. Навчальний посібник]. — Directmedia, 2014-05-20. — 781 с. — ISBN 9785445849254.