Кам'яновугільне товариство Нижньої Кринки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кам'яновугільне товариство Нижньої Кринки
Тип бізнес

«Кам'яновугільне товариство Нижньої Кринки» - вугледобувна компанія Донецького кам'яновугільного басейну зі змішаним російсько-французьким капіталом у 1900-1903 роках.

Статут затверджений на найвищому рівні 10 березня 1900 року. Правління Товариства складалося з семи директорів і розташовувалося в Катеринославі.

У 1897 землі в районі станиці Нижня Кринка (нині селище міського типу Донецької області України) куплені московським купцем Пєшковим, який відкрив Ясинівський рудник. Через два роки рудник придбано німецьким акціонерним товариством гірничо-заводської промисловості «Монтаж». Згодом тут збудовано коксо-бензольний завод, механічні майстерні, залізничну гілку на ст. Монахове, електростанція. Завод постачав продукцію 11 компаніям. Саме тут у березні 1900 підприємцями — інженером Горяїновим, французькими підданими Біанки і Горже (які стали керівниками компанії) засновано Кам'яновугільне товариство Нижньої Кринки.[2]

До 1900 частка вугілля, добутого на шахтах, що повністю або частково належали іноземним підприємцям, становила 76,2% всього видобутку «чорного золота» Верхньо-Макіївської волості Донецького округу Області війська Донського.

Керівництво рудниками, як фінансове, так і технічне, здійснювалося переважно іноземцями. Незважаючи на те, що Нижньо-Кринківським рудником керували французи, в Статуті Товариства було сказано: «Із загальної кількості семи директорів і двох кандидатів чотири директори і один кандидат мають бути російські піддані…»[3], і в даному випадку рудник не був винятком. Проте, в 1903 «Кам'яновугільне товариство Нижньої Кринки» збанкрутувало і рудник компанії був придбаний гірничопромисловцем Фоміним.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Scripophily Старинные ценные бумаги. Архів оригіналу за 18 серпня 2016. Процитовано 19 липня 2016.
  2. Форум газеты «ПОИСК» 11.07.2011 — История промышленности Макеевки. Архів оригіналу за 22 вересня 2016. Процитовано 19 липня 2016.
  3. Электронная библиотека БЕЛИНКИ --ГОРНЫЙ ЖУРНАЛЪ ИЗДАВАЕМЫЙ ГОРНЫМЪ УЧЕНЫМЪ КОМИТЕТОМЪ. 1901. ТОМЪ II (PDF). Архів (PDF) оригіналу за 19 вересня 2016. Процитовано 19 липня 2016.

Див. також

[ред. | ред. код]