Картопля Анна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Картопля Анна
Походження  Франція
Необхідні компоненти Картопля, вершкове масло
Зовнішні зображення
la cocotte à pommes Anna

Картопля Анна (фр. Pommes Anna) — класична французька страва. Листкова картопля, приготовлена у дуже великій кількості топленого вершкового масла.

Історія[ред. | ред. код]

Вважається, що страву «Картопля Анна» було створено за часів Наполеона III шеф-кухарем Адольфом Дюглере[en] — учнем Карема, коли Дюглере був шеф-кухарем у «Кафе Англе», провідному паризькому ресторані XIX століття. На загальну думку, страву названо на честь знаменитої куртизанки Другої Імперії Анни Деліон (Anna Deslions)[1][2]. За іншими відомостями, страва могла бути названа на честь актриси Dame Judic (справжнє ім'я — Анна Даміана).

Назву «Анна» мають також кілька культурних сортів картоплі.

Складові[ред. | ред. код]

Картопля, вершкове масло, сіль, мелений перець.

Рецепт[ред. | ред. код]

До складу страви входять картопля та вершкове масло. Картоплю очищають і нарізають дуже тонкими скибочками, потім солять і перчать. Підготовлені скибочки кладуться на пательню, густо поливають топленим маслом і запікають/смажать доти, доки не утвориться скоринка. Масло, що надає страві вершкового смаку, у процесі запікання карамелізується й утворює скоринку. Картоплю перевертають кожні десять хвилин, поки скоринки зовні не стануть золотистими та хрусткими.

Після смаження картопляні скибочки розкладають на тарілці шарами у формі пирога діаметром від 6 до 8 дюймів (15-20 см) та висотою близько 2 дюймів (5,1 см)[3]. Страву розрізають на клиноподібні шматочки й одразу ж подають до столу, зазвичай зі смаженим м'ясом.

Для приготування страви у Франції випускається спеціальна кругла форма із міді під назвою la cocotte à pommes Anna. Форма складається з верхньої та нижньої частин, які вставляються одна в одну так, що всю конструкцію з вмістом можна перевернути під час приготування. Страва готується близько 60 хвилин.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rogov, Daniel. Rogov's Ramblings. Art and Betsy Stratemeyer. Архів оригіналу за 12 січня 2008. Процитовано 4 серпня 2013.
  2. Личная страница Ив Хаотов-Маршан. Архів оригіналу за 25 березня 2009. Процитовано 1 грудня 2016.
  3. Джулія Чайлд (1970), Осваивая искусство французской кухни, том. 2, Альфред Кнопф Инкорпорейтед

Література[ред. | ред. код]

  • Erhard Gorys. Annakartoffeln // Das neue Küchenlexikon. Von Aachener Printen bis Zwischenrippenstück. — München: Deutscher Taschenbuch Verlag, 1997. — S. 22. — 599 S. — ISBN 3-423-36008-9<.
  • Sinclair C. G. pommes Anna // Dictionary of Food: International Food and Cooking Terms from A to Z. — Second Edition. — London: A & C Black[en], 2004. — P. 452. — 632 p. — ISBN 978-1-4081-0218-3.

Посилання[ред. | ред. код]