Каторож Ярина Славомирівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ярина Каторож
16 вересня 2017, презентація роману "Стожар" на Форумі Видавців у Львові. Фото Галини Венглінської
Ім'я при народженні Ярина Славомирівна Каторож
Народилася 25 березня 1994(1994-03-25) (30 років)
Львів, Україна
Громадянство Україна Україна
Національність українка
Діяльність письменниця, художниця
Alma mater Українська академія друкарства
Мова творів українська
Роки активності 2015 — до сьогодні
Сайт: facebook.com/profile.php?id=100001116373348

CMNS: Каторож Ярина Славомирівна у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Яри́на Славоми́рівна Ка́торож (*25 березня 1994(19940325), Львів) — українська письменниця й художниця.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ярина Каторож народилась у сім'ї держслужбовця Славомира Каторожа (* 1963) та інженера-технолога Ольги Каторож (* 1964) у Винниках (Личаківського району Львова). У 2001—2011 роках навчалась у Львівській середній школі № 29. Закінчила Львівську школу мистецтв: 2009 рік — курс образотворчого мистецтва, 2010 рік — курс фортепіано. 2011 року вступила до Української академії друкарства на спеціальність «Мистецтво». 2015 року стала бакалавром, 2016 — магістром.

Має сестру Оксану Каторож.

Творчість[ред. | ред. код]

Писати почала ще в школі, як прозу, так і поезію. У студентські роки захоплення прозою стало серйознішим.

У 2008-му та 2009 роках взяла участь у художніх пленерах у Тшебниці (Польща) — місті-побратимі Винників.

Після завершення навчання займається графічним дизайном та ілюструванням книг.

Твори[ред. | ред. код]

Роман «Алхімія свободи»[ред. | ред. код]

2015 року в луцькому видавництві «Твердиня» вийшла перша книжка Ярини Каторож «Алхімія свободи». Твір написано в жанрі фентезі. На офіційному сайті видавництва «Твердиня» подано таку анотацію до «Алхімії свободи»:

Далеким чарівним королівством править мудрий і добрий король. Край, у якому мирно живуть лікарі, алхіміки та хлібороби, захищає дивний камінь світлорит, з якого побудовано Світле місто — столицю диво-країни. А ще в короля є молодший син Марк, якого випадково рятує юна Медина зі славетного давнього роду алхіміків. Дівчина не хоче, як її родичі, вдосконалювати зброю за допомогою алхімії, тож вибираючи плату за порятунок юнака — обирає можливість навчатися у найславетнішого лікаря королівства.

Та не все так гарно у цьому чарівному світі: у королівстві з'являється гурт чужинців, котрі приносять із собою страшне прокляття. Справа доходить до напруженого протистояння між світлою та темною магією. Темрява намагається підкорити найкращих, навіть Марк і Медина стають зброєю в руках темних магів. Однак ті, хто обрав темряву, надто зневажливо поставилися до щирого кохання цих двох. Адже справжнє кохання — важливий компонент в алхімічній реакції, в якій виникає свобода. Саме воно може допомогти здобути перемогу там, де виявиться безсилою зброя і темні чари.[1]

2015 року «Алхімія свободи» на конкурсі «Коронація слова» здобула спеціальну відзнаку від Дари Корній і Тали Владмирової «Українське сучасне фентезі» у номінації «Романи».[2]

Трилогія «Палімпсест»[ред. | ред. код]

Роман «Стожар» (Трилогія «Палімпсест», книга 1)[ред. | ред. код]

2017 року у київському видавництві «KM Books» вийшла друга книга Ярини Каторож «Стожар» (Трилогія «Палімпсест», книга 1). Твір написано в жанрі фентезі. На офіційному сайті видавництва «KM Books» подано таку анотацію до «Стожар»:

Читач цього роману-фентезі потрапить до світу Патрії — держави, якої давно вже не існує. Але на землях якої переплелись давньоукраїнські імена, вишивані сорочки та холодна зброя з прихованими механізмами, що готові от-от показати свою міць. Тут панують нещадні белати, а в далеких лісах Дикого краю сплять скелі з обличчями велетнів.

Це роман про злість, жорстокість і любов. Це книга-клубок з історій, справжній палімпсест з прихованими рядками, у якому однієї миті видається, що знаєш про персонажа або ситуацію геть усе, а в наступну — ставиш собі питання: а чи довго ще до наступного розділу — можливо, там буде трохи більш відхилено завісу сюжету?[3]

2017 року «Стожар» номіновано на «Найкращу книгу Форуму видавців» (2017) у категорії «Сучасна українська література».[4]

Роман «Альянс» (Трилогія «Палімпсест», книга 2)[ред. | ред. код]

2018 року у київському видавництві «KM Books» вийшла третя книга Ярини Каторож «Альянс» (Трилогія «Палімпсест», книга 2). Твір написано в жанрі фентезі. На офіційному сайті видавництва «KM Books» подано таку анотацію до «Стожар»:

Волелюбне минуле зіштовхнулось з деспотичним сьогоденням. Стожар та дарвенхардка - закляті вороги...хай навіть ніколи не бачились раніше.

Просто не може бути по-іншому. Не в імперії, де знищується геть усе, що видається загрозливим для чинного порядку. І де Стожари та пам'ять про їх державу Патрію - найстрашніша з усіх загроз. Але коли опиняєшся віч-на-віч з людиною, що схожа на тебе, як дві краплі води, виникає питання: а чи все так однозначно? Анна, Ханна та їх друзі вирішують не йти визначеним іншим шляхом. Вони укладають альянс - кожна має, що запропонувати іншій. Кожна має, чого забажати на заміну. І так, тягнучи за ниточки обіцянок, герої книги вирушають у мандрівку Циркутою. В якій усякий матиме змогу показати своє справжнє обличчя. І ще ж не слід забувати, що палімпсест не може мати тільки один шар розповіді. І з-під ідеально припасованих одна до одної сталевих плит тиранічної держави от-от і проб'ються промені, що кинуть світло на багато таємниць минулого. На те, яким був Метейський край, коли ним не правили ще белати. На те, ким насправді були Стожари. І як же здолати нездоланних.

Ще більше пригод, загадок та пристрасті варто очікувати від другої книги трилогії "Палімпсест", що має назву "Альянс".[5]

Роман «Батьківщина» (Трилогія «Палімпсест», книга 3)[ред. | ред. код]

2020 року у київському видавництві «KM Books» вийшла четверта книга Ярини Каторож «Батьківщина» (Трилогія «Палімпсест», книга 3). Твір написано в жанрі фентезі. На офіційному сайті видавництва «KM Books» подано таку анотацію до «Стожар»:

Роман "Батьківщина" є фіналом великої історії, що відбулася у світі, де упродовж століть право на життя визначалося походженням і силою, а холодні розум та зброя були значно вигіднішими союзниками, ніж людяність та любов. У світі, де одного дня раптово з'явилась молода Стожар і принесла можливість обирати: а куди ж прямувати тепер - у напрямку, який тисячоліттями визначала жорстока імперія, чи туди, де жодні умовності не матимуть сенсу. Додому. Хай навіть шляхом складнішим за усі, які раніше пролягали світом Патрії й Циркути. Хай навіть дім цей виявиться на одній землі і буде однією Батьківщиною для стількох теперішніх (чи колишніх) ворогів.

Хай навіть дім цей ще потрібно здобути.

Події "Батьківщини" обіцяють бути карколомними і масштабними, але однаково в їхньому центрі залишатимуться звичайні люди й те, який вони робитимуть вибір. Не завжди правильний і не завжди легкий - і цього разу Анні з Ханною та іншим героям буде ще складніше не збитися на мавці, ніж зазвичай. І не лише тому, що страшно не дійти до фіналу або спинитися на півдорозі. Страшно ще не завжди розуміти, поруч із ким ти йдеш, і чи справді найбільшою загрозою залишаються вороги зовнішні.

В кожній історії завжди можна пошукати ще щось незриме на перший погляд. Але коли мова про палімпсест, писаний магією й пригодами, приховане може справді здивувати!.[6]

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • «Алхімія свободи». Роман-фентезі. — Луцьк: ПВД «Твердиня», 2015. 328 стор. ISBN 978-617-517-217-9
  • «Стожар». Трилогія «Палімпсест». Книга 1. — Київ: KM Books, 2017. 432 стор. ISBN 978-617-7489-89-3
  • «Альянс». Трилогія «Палімпсест». Книга 2. — Київ: KM Books, 2018. 544 стор. ISBN 978-966-948-058-3
  • «Батьківщина». Трилогія «Палімпсест». Книга 3. — Київ: KM Books, 2020. 592 стор. ISBN 978-966-948-391-1
  • «Вишня та її крила», «Соловей і його любов» / «Легендарій дивних міст». Збірка фентезійних оповідань-ретелінгів від українських авторок. — Харків: Ранок, 2023. 336 стор. ISBN 978-617-09-8105-9

Нагороди і відзнаки[ред. | ред. код]

  • 2008 рік — ІІІ місце на І міському конкурсі молодих прозаїків імені Катрі Гриневичевої.
  • 2011 рік — ІІ місце на І обласному конкурсі молодих прозаїків імені Катрі Гриневичевої.
  • 2011 рік — лауреатка всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Україна, в якій я хочу жити».
  • 2014 рік — ІІІ місце на конкурсі студентської творчості «Плакатом по витратах»
  • 2015 рік — спеціальна відзнака від Дари Корній і Тали Владмирової «Українське сучасне фентезі» у номінації «Романи», конкурс «Коронація слова». Нагороджено роман «Алхімія свободи»
  • 2018 рік — лауреатка премії «Єврокон» (нагорода «Кризаліс» — кращому молодому авторові).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Алхімія свободи» - Офіційний сайт видавництва «Твердиня», 18.08.2015
  2. Переможці «Коронації слова» — Офіційний сайт «Коронації слова», станом на серпень 2017
  3. «Стожари» - Офіційний сайт видавництва «KM Books», квітень 2017
  4. Роман «Стожар» у номінації «Найкраща книга Форуму видавців 2017» [Архівовано 30 серпня 2017 у Wayback Machine.] — KM Books, 10.08.2017
  5. «Альянс» - Офіційний сайт видавництва «KM Books», вересень 2018
  6. «Альянс» - Офіційний сайт видавництва «KM Books», січень 2020

Посилання[ред. | ред. код]