Кашмірський шиваїзм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шрі Янтра.

Серед численних даршанів індійської філософії кашмірський шиваїзм характеризується різними вченими як ідеалістичний монізм[1], (абсолютний ідеалізм, теїстичний монізм[2], реалістичний ідеалізм[3], фундаменталістський монізм[3]).

Свідомість для кашмірських шиваїстів є єдиною реальністю, в якій між феноменальним світом і Богом є лише ілюзорне сприйняття дуальності людиною, на відміну від адвайти-веданти, де світ є лише ілюзія.

Кашмірський шиваїзм виник у восьмому[4] — дев'ятому століттях[5][6] у Кашмірі та домігся значних результатів у галузі філософії та теології до кінця дванадцятого століття[7].

Кашмірський шиваїзм почасти нагадує індійський тантризм, і обидва мають своїм ключовим символом Шрі Янтру.

Кашмірський шиваїзм ще має назву «тріка».

Походження[ред. | ред. код]

Система Кашмірського шиваїзму базується на тантричному знанні, яке було загублено ще до початку Калі Юґи, тоді Шива прийняв форму Шріканті на вершині гори Кайлаш, де він, частково втілившись в ріші Дурвасу, передав йому тантричне знання, включаючи абгеду, бгедабгеду та бгеду, як це описано в Бгайрава-тантрі, Рудра-тантрі та Шива-тантрі. Марно шукав Дурваса гідних учнів для передачі потаємного знання, зусиллям думки він створив трьох синів, старшому Тріамбаці передав та повелів поширювати моністичну абгеду, яка відома тепер як Кашмірський шиваїзм.[8]

Основні поняття[ред. | ред. код]

Ануттара, Вище[ред. | ред. код]

Ануттара  — «Вище», «Початкове», «Неперевершена дійсність» — єдина основа світобудови.[9]

В дійсності існує лише вища Свідомість, яке має назву Ануттара (Парасамвіт, Парамашива), яка виявляється в динамічній взаємодії (спанда) двох образів Єдиного — Пракаші (світла Свідомості) та вімарші (сили самосвідомості, віддзеркалення) — або Шиви і Шакті.

Практик усвідомлює себе невіддільним від вищої Свідомості (тому метод називається пратьябгіджня «впізнавання») та бачить світ як гру (чідвіласа, кріда) Єдиного. Подібний стан свідомості викликається виключно доброю волею Шиви (ануграха «милість») — спонтанно, але передбачений і поступовий шлях (крама) — який веде так само до кінцевого усвідомлення Єдності та блаженства.[10].

Ахам, серце Шиви[ред. | ред. код]

Ахам  — розуміння вищої дійсності як серця — зосередження чистого «Я є», нерозділений внутрішній стан Шиви, який підтримує проявлене[11] та відбивається в Шакті[12].

В санскритському алфавіті а — перша буква, ототожнюється з Шивою, ха — остання — Шакті, ахам символізує їх з'єднання.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kashmir Shaivism: The Secret Supreme, Swami Lakshmanjoo, pp. 103
  2. The Trika Śaivism of Kashmir, Moti Lal Pandit
  3. а б The Doctrine of Vibration: An Analysis of Doctrines and Practices of Kashmir Shaivism, Mark S. G. Dyczkowski, pp. 51
  4. Kashmir Shaivism: The Secret Supreme, By Lakshman Jee
  5. For Kashmir Shaivism arising in the ninth century see: Basham, p. 110.
  6. The Doctrine of Vibration: An Analysis of Doctrines and Practices of Kashmir Shaivism, By Mark S. G. Dyczkowski, pp. 4
  7. The Trika Śaivism of Kashmir, Moti Lal Pandit, pp. 1
  8. Lakshmanjoo, pp. 87-93.
  9. Para-trisika Vivarana, Jaideva Singh, pages 20-27
  10. The Triadic Heart of Shiva, Paul Muller-Ortega, pag. 88
  11. Parā-trīśikā Vivaraṇa IAST, Jaideva Singh, page 194
  12. Parā-trīśikā Vivaraṇa IAST, Jaideva Singh, page 127

Посилання[ред. | ред. код]