Кирило І Флоринський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кирило І Флоринський
Народився 1729
Баришівка
Помер 27 вересня 1795(1795-09-27)
Київ, Російська імперія
Поховання Михайлівський Золотоверхий монастир
Діяльність священник
Alma mater Києво-Могилянська академія
Посада єпископ
Конфесія православ'я

Кирило І Флоринський (*1727/1729, Баришівка — †24 вересня 1779, Київ) — український релігійний діяч в добу Гетьманщини, єпископ Севський і Брянський Відомства православного сповідання Російської імперії, архімандрит Новоторзького Борисоглібського монастиря на Московщині.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у сім'ї козака, можливо, один з представників старовинного козацького українського роду Флоринських.

Навчався у Києво-Могилянській академії. У 1754 році примусово емігрує на Московщину, де працює співаком при дворі імператриці Єлизавети Петрівни, але скоро залишив це місце і відвідував лекції з фізики в університеті при Санкт-Петербурзькій академії наук.

У 1756 році від митрополита Великоновгородського і Великолуцького Дмитра Сеченова прийняв чернечий постриг. Тоді ж став учителем Новгородської семінарії. У 1761 році виїздив до Парижа для служіння в посольській церкві, але незабаром повернувся. Був законовчителем у Санкт-Петербурзькому кадетському корпусі.

У 1765 році — архімандрит Новоторзького Борисоглібського монастиря. Звернув на себе увагу як проповідник імператриці Катерини II.

У 1768 році Флоринського висвячено на єпископа Севського і Брянського. Не забував він про Києво-Могилянську академію: у 1770 двічі надсилав до її бібліотеки книги (всього 94 томи). Позитивні риси, про які свідчать його сучасники: живий розум і добра пам'ять — інколи контрастували з нетерпимістю і нестриманістю Флоринського у церковних справах, особливо у ставленні до старообрядців.

У 1773 році синод передав численні скарги стосовно нетерпимості його на розгляд спеціальній комісії, яка визнала їх справедливими.

У 1778 році повертається в Україну, до Київського Михайлівського Золотоверхого монастиря, де через рік він помер і похований у монастирі.

Література[ред. | ред. код]

  • Рачинский А. В. Кирилл Флоринский, епископ Севский. — Соловьев С. М. Кирилл Флоринский в 1761 г. — Павловский И. Д. Кирилл Флоринский, епископ Севский. PC, 1876, № 2—3, 5—8;
  • Акты и документы., отд. 2, т. 3. — К., 1906;
  • Харлампович К. В. Малороссийское влияние…, т. 1. — Казань, 1914.