Климчук Валентин Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Валентин Климчук
Климчук Валентин Васильович
 Старший солдат
Загальна інформація
Народження 25 лютого 1996(1996-02-25)
Стадниця, Вінницька область
Смерть 12 липня 2022(2022-07-12) (26 років)
с. Любомирівка Миколаївської області
(Снайперська куля)
Поховання Стадниця, Вінницька область
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Псевдо Руна
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Герой України

Валентин Васильович Климчукстарший солдат Збройних Сил України, учасник російсько-української війни, що загинув під час російського вторгнення в Україну, Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (2023, посмертно).

Життєпис[ред. | ред. код]

На передову Валентин вирушив у 2014 році, щойно йому виповнилось 18. Тоді він якраз завершив навчання у вінницькому вищому художньому професійно-технічному училищі за спеціальністю «електрогазозварник» [1]. У складі 59-ї омбр Валентин Климчук пройшов три ротації в районі бойових дій. Демобілізувався у 2017-му. Згодом працював на заводі, будівництві і за кордоном.

З початком повномасштабного російського вторгнення на територію України був мобілізований та перебував на передовій, обіймав військову посаду розвідника. Валентин Климчук у липні 2022 року під час штурму ворожих позицій у Миколаївській області особисто здійснив підрив двох ворожих бліндажів і захопив бойові документи противника. Коли закінчилися боєприпаси, він знайшов ворожий кулемет і прикрив відхід своєї розвідгрупи. Героїчно загинув від кулі снайпера 12 липня 2022 року біля села Любомирівка Миколаївської області. Служив кулеметником[1][2]. Похований у рідному селі Стадниця, що у Вінницькій області [3]

Нагорода[ред. | ред. код]

  • звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (8 липня 2023, посмертно) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Він боровся за справедливість — загинув захисник із Вінниччини Валентин Климчук.
  2. Немає таких слів, щоб описати силу, велич і самопожертву героя, який залишається навічно в бою, щоб його народ зберіг волю та здобув перемогу – Президент у День пам’яті захисників України. https://www.president.gov.ua (укр) . Президент України. Офіційне інтернет-представництво. 29 серпня 2023. Процитовано 29 серпня 2023.
  3. Старший солдат Валентин Климчук загинув, прикриваючи відхід побратимів. Меморіал жертв війни (укр.). Процитовано 29 вересня 2023.
  4. Президент присвоїв звання Герой України 49 захисникам, 46 з них — посмертно. armyinform.com.ua (укр.). Процитовано 8 липня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]