Кобура-приклад

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mauser C96 з примкнутою кобурою-прикладом

Кобура́-прикла́д — частина вогнепальної зброї, використовується для підвищення влучності при стрільбі з пістолета. Складається з твердого дерев'яного футляра, приміром як у пістолета Mauser C96[1], або плаского приклада, до якого прикріплена звичайна шкіряна кобура — пістолет Parabellum P08. Виготовлявся з твердих порід деревини, наприклад горіхового дерева, чи значно пізніше з пластмаси.

Кобура-приклад з'явилася наприкінці XIX століття, але не була збройовою новинкою. Заслуга винаходу функціонального поєднання кобури та приклада належить німецькому зброяреві Гуґо Борхардту. Після його винаходу в ужитку з'явився термін «пістолет-карабін».

Перевагою кобури-приклада була жорстка фіксація пістолета стрільцем і як наслідок — вища влучність. Для порівняння:[2] при стрільбі з автоматичного пістолета Стечкіна ефективна дальність становить:

  • одиночними пострілами з примкнутою кобурою-прикладом — 150 м
  • одиночними пострілами без кобури-приклада — 50 м
Плаский дерев'яний приклад у штурмовому P17
Mauser C96, вкладений до кобури-приклада

Незважаючи на зазначені гідності, пістолет у поєднанні зі штатною кобурою-прикладом, був занадто громіздкий та важкий. При екстреному вийманні або при покиданні бойової техніки він створював незручності.

Кобура-приклад призначена для відкритого носіння на ремені або портупеї.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Зовнішній вигляд кобури-приклада Mauser C96. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 31 жовтня 2011.
  2. «Енциклопедія озброєння». Архів оригіналу за 29 Жовтня 2011. Процитовано 31 Жовтня 2011.