Кологривов Василь Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кологривов Василь Олексійович
Основна інформація
Дата народження1827
Дата смерті7 (19) серпня 1874
Місце смертіКиїв, Російська імперія
ГромадянствоРосійська імперія
Професіїмузикант

Кологривов Василь Олексійович (1827—1875, Київ) — музичний діяч, один із засновників Російського музичного товариства.

Біографія

[ред. | ред. код]

Зі старовинного дворянського роду.

Навчався на юридичному факультеті Санкт-Петербурзького університету. Брав уроки гри на віолончелі у К. Б. Шуберта.

Служив в канцелярії санкт-петербурзького цивільного губернатора. Був великим любителем музики. У 1840-1850-х роках був членом Симфонічного товариства і кілька років — інспектором оркестрів петербурзьких Імператорських театрів. На цій посаді дуже сприяв підвищенню рівня російської опери. Крім того, займався організацією загальнодоступних концертів в Михайлівському манежі.

Перебуваючи в дружніх відносинах з А. Г. Рубінштейном, став одним із засновників Російського музичного товариства та Санкт-Петербурзької консерваторії. Входив перший комітет директорів РМТ (1859—1869), був помічником голови його петербурзького відділення, а також інспектором Санкт-Петербурзької консерваторії (1862—1866).

У 1869 році переїхав до Києва в зв'язку з призначенням чиновником особливих доручень при київському генерал-губернаторові О. М. Дондукові-Корсакові. Взяв діяльну участь в роботі київського відділення РМТ, клопотав про безоплатну передачу відділенню будинку з ділянкою на Подолі, для будівництва будівлі Київського музичного училища.

Посилання

[ред. | ред. код]