Колоденське князівство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Колоденське князівство
1463 – 1518
Столиця Колодень
Мови Староукраїнська
Релігії Православ'я
Форма правління Монархія
Князі Семен Несвицький
Історія
 - Засновано 1463
 - Ліквідовано 1518

Колоденське князівство — удільне васальне князівство 15-16 ст. у Великому князівстві Литовському. Включало землі Південної Волині з центром у місті Колодень (нині село Тернопільської області, Україна). Тут панували Несвицькі, Гольшанські та Острозькі. Іноді невірно називається Колодяженським князівством.

Історія[ред. | ред. код]

Утворилося внаслідок розділу Збаразького князівства між сина Василя Несвицького-Збаразького. Середній син останнього — Семен Несвицький — 1463 року стає першим князем Колоденським. Невдовзі до князівства було долучено значну частину Степанського князівства та Ровенської волості. У 1481 році князіство переходить до Анастасії Несвицької, яка була у шлюбі з Семеном Гольшанським, який невдовзі перебрав володарювання князівством на себе. У 1505 році після смерті останнього князівством керували його удова Анастасія та її мати Марія Ровенська.

У 1507 році внаслідок шлюбу Тетяни-Ганни Гольшанської з Костянтином Острозьким останній взяв управління Колоденським князівством на себе. Остаточно князівство перейшло до Острозьких у 1518 році після смерті Марії Ровенської, підтверджено спеціальною королівською грамотою. З цього засу увійшло до складу Острозького князівства йприпинило своє існування.

Управління[ред. | ред. код]

Князі не підлягали місцевій адміністрації (повітовій чи воєводській), лише в деяких питаннях великому князю литовському чи польському королю. Тут безроздільно панувало князівське право (лат. jus ducale), завдяки чому вона фактично перетворилася на державу в державі. Суверенність землеволодіння відносилася до засадничих елементів княжого права. Також правителя Острозького князівства виводили власні збройні загони (почти) під родовим гербом, а корогвами Волинського воєводства.

Джерела[ред. | ред. код]