Колонія (роман Кідрука)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нові Темні Віки. Колонія
Жанр Наукова фантастика
Автор Макс Кідрук
Мова українська
Опубліковано грудень 2022
Видавництво «Бородатий Тамарин»
Цикл Нові Темні Віки
ISBN-13: 978-617-95267-0-1
ISBN-10: 6179526702

Q:  Цей твір у Вікіцитатах

«Колонія. Нові темні віки» — науково-фантастичний роман, написаний українським письменником Максом Кідруком. Твір побачив світ у грудні 2022 року[1][2] у видавництві «Бородатий Тамарин», яке автор заснував разом із дружиною Тетяною Кідрук. Ця книга є першою частиною фантастичного циклу «Нові темні віки» про світ у XXII столітті. Другу частину з назвою"Колапс" варто очікувати у 2026 році (приблизно).

Однією з ідей роману є те, що попри цивілізаційні досягнення, людина за своєю суттю не змінюється, і навіть збільшення тривалості життя та перетворення на двопланетний вид не є гарантією порятунку для людства.[3]

Книга містить чимало ілюстрацій, зокрема, кольорових, таблиць та карт, що допомагають зрозуміти зміст. За три місяці з моменту видання придбано 30 тисяч примірників.[4]

Сюжет[ред. | ред. код]

Події роману відбуваються у 2141 році. Земляни лишень оговтуються від клодису (від сlostridium disease) — хвороби, яка призвела до найбільшої за пів століття пандемії, як з'являється нова проблема — патоген, який інфікує лише вагітних жінок. Вчені намагаються зрозуміти, що це за хвороба та чи має вона зв'язок з зафіксованими довкола планети нейтринними спалахами. У той самий час чисельність марсіанських колоній вже перевищує 100 тисяч мешканців. Вони змушені працювати набагато більше, ніж земляни, оскільки мають більш обмежені ресурси. Мешканці Марсу прагнуть змін, не усвідомлюючи, що ці зміни ставлять під загрозу саме існування колоній.

Презентація[ред. | ред. код]

У рамках презентації книги письменник проводить благодійний тур різними українськими містами.

Критика[ред. | ред. код]

Книга отримала схвальні відгуки. Рецензенти відзначають наукову точність, реалістичність сценаріїв зникнення людства (вивільнення метану з гідратів, антибіотикорезистентність) та кількість ілюстрацій,[5][6] складність та важливість питань, піднятих у романі.[5][6].

«Колонія» — це класичний роман-застереження.[5] У ньому немає банального Добра і Зла — світ, як і люди, сірий.[6]

Книга названа новою зіркою на небосхилі української фантастичної літератури, яка започаткувала епічну серію чудової, сучасної, жорсткої та дуже-дуже наукової фантастики.[6]

За версією Українського інституту книги роман став бестселером 2022 року.[2]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Макс Кідрук про свій роман:

«В цій книжці я змалював один із найгірших сценаріїв майбутнього. І він, певна річ, вам не сподобається. Але я свідомо починаю цю розмову, щоб вигадана картина не стала реальністю».[7]

Письменник зазначив, що у наступні роки планує писати лише продовження фантастичного циклу «Нові темні віки».[8]

У романі присутня ненормативна лексика. Віковий ценз — з 18 років.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Нові Темні Віки | Макс Кідрук. web.archive.org. 19 грудня 2022. Архів оригіналу за 19 грудня 2022. Процитовано 8 серпня 2023.
  2. а б В Інституті книги підрахували, які видання стали бестселерами у 2022 році. Українська правда _Життя. Процитовано 18 червня 2023.
  3. Нові Темні Віки | Бородатий Тамарин | Макс Кідрук (укр.). 5 жовтня 2022. Процитовано 8 травня 2023.
  4. Оксана Чміль, Юлія Подкидишева (11 квітня 2023). "Ризик — написати книгу на 900 сторінок у часи ТікТоку". Інтерв'ю з Максом Кідруком про видавництво та новий роман. Суспільне Новини (Українською) . Процитовано 8 травня 2023.
  5. а б в Анатолій Пітик, Катерина Пітик (28.04.2023). «Колонія» Макса Кідрука — «Марсіанські хроніки» ХХІІ століття?. Читомо (Українською) . Процитовано 08.05.2023.
  6. а б в г Чуйкін, Павло (18 червня 2023). Рецензія на книгу Макса Кідрука «Нові Темні Віки. Колонія». ITC.ua. Процитовано 18 червня 2023.
  7. У Чернівцях письменник Макс Кідрук презентує новий роман «Колонія». Новини Чернівці: Інформаційний портал «Молодий буковинець». Процитовано 8 травня 2023.
  8. Макс Кідрук — про першу книгу з великої серії «Нові Темні Віки» | КУЛЬТУРНА ПРОГРАМА (укр.), процитовано 8 травня 2023

Джерела[ред. | ред. код]