Колібрі-голкохвіст чубатий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-голкохвіст чубатий
Самець чубатого колібрі-голкохвоста
Самець чубатого колібрі-голкохвоста
Самиця чубатого колібрі-голкохвоста
Самиця чубатого колібрі-голкохвоста
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Lesbiini
Рід: Рабудито (Discosura)
Вид: Колібрі-голкохвіст чубатий
Discosura popelairii
(Bourcier & Mulsant, 1846)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Trochilus popelairii
Popelairia popelairii
Посилання
Вікісховище: Discosura popelairii
Віківиди: Discosura popelairii
ITIS: 693147
МСОП: 22687253
NCBI: 472802

Колі́брі-голкохві́ст чубатий[2] (Discosura popelairii) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Андах.

Опис[ред. | ред. код]

Самець чубатого колібрі-голкохвоста

Довжина самців становить 11,4 см, враховуючи довгий хвіст, довжина самиць 7,5-8,2 см, вага 2,5 г. У самців тім'я зелене, блискуче, вузькі пера на ньому формують чуб. Решта верхньої частини тіла мідно-зелена, на надхвісті поперечна біла смуга. На горлі райдужно-зелений "комір". решта нижньої частини тіла чорна. Боки коричнюваті, поцятковані білими плямами. Хвіст глибоко роздвоєний, стернові пера сталево-сині з помітними білими стрижнями, крайні стернові пера дуже вузькі. Дзьоб короткий, прямий, чорний.

У самиць чуб на голові відсутній. На щоках у них широкі білі смуги. Нижня частина тіла чорна, боки поцятковані білими плямками. Хвіст короткий, легко роздвоєний, стернові пера синювато-чорні з білими кінчиками. Забарвлення молодих птахів подібне до забарвлення самиць.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Чубаті колібрі-голкохвости мешкають у східних передгір'ях Анд в Колумбії (на південь від Мети), Еквадорі і Перу (на південь до Пуно), а також спостерігалися на північному сході Болівії. Вони живуть у вологих рівнинних і гірських тропічних лісах та на узліссях. Зустрічаються на висоті від 500 до 1500 м над рівнем моря. Ведуть переважно осілий спосіб життя. Живляться нектаром квітучих дерев з роду Inga, а також дрібними безхребетними.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Discosura popelairii: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 06 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 06 листопада 2022.