Колібрі-кокетка плямистовусий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-кокетка плямистовусий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Lesbiini
Рід: Колібрі-кокетка (Lophornis)
Вид: Колібрі-кокетка плямистовусий
Lophornis gouldii
(Lesson, 1833)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Ornismya gouldii
Посилання
Вікісховище: Lophornis gouldii
Віківиди: Lophornis gouldii
ITIS: 555088
МСОП: 22687187

Колі́брі-коке́тка плямистовусий[2] (Lophornis gouldii) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Бразилії і Болівії. Вид названий на честь англійського орнітолога Джона Гульда[4].

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 6,8-7,6 см, вага 2,4-2,8 г. У самців лоб золотисто-зелений, блискучий, на тімені помітний темно-рудий чуб. Верхня частина тіла бронзово-зелена, на надхвісті біла смуга. Горло смарагдово-зелене, блискуче. На щоках є направлені в сторони пучки білого пір'я, поцятковані блискучими зеленими плямками. Нижня частина тіла сірувато-зелена. Центральні стернові пера бронзово-зелені, решта стернових пер руді з бронзово-зеленими кінчиками і краями. Дзьоб короткий, прямий, червоний з чорним кінчиком.

У самиць чуб і пучки пір'я на щоках відсутні. Верхня частина тіла у них така ж, як у самців, однак бронзовий відблиск у них відсутній. Горло руде, знизу окаймлене сірувато-зеленою смугою, хвіст бронзовий з рудим кінчиком.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Плямистовусі колібрі-кокетки поширені від гирла Амазонки в штаті Пара на південний захід до Мату-Гросу і Гояса та до крайнього сходу Болівії. Вони живуть в напіввідкритих і відкритих ландшафтах, зокрема на узліссях тропічних лісів і в саванах серрадо. Зустрічаються на висоті до 800 м над рівнем моря. Ведуть переважно осілий спосіб життя. Живляться нектаром квітів, пересуваючись за певним маршрутом. Сезон розмноження триває з грудня по квітень. В кладці 2 яйця. Інкубаційний період триває 14 днів, пташенята покидають гніздо через 22 дні після вилуплення.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує стан збереження цього виду як близький до загрозливого. За оцінками дослідників, популяція плямистовусих колібрі-кокеток становить від 28 до 376 тисяч дорослих птахів. Їм загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Lophornis gouldii: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 03 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 03 листопада 2022.
  4. Jobling, James A. (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. с. 176. ISBN 978-1-4081-2501-4.