Колібрі-короткодзьоб чорний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-короткодзьоб чорний

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Lesbiini
Рід: Колібрі-короткодзьоб (Ramphomicron)
Вид: Колібрі-короткодзьоб чорний
Ramphomicron dorsale
Salvin & Godman, 1880
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Ramphomicron dorsale
Віківиди: Ramphomicron dorsale
ITIS: 555269
МСОП: 22687987
NCBI: 2744949

Колі́брі-короткодзьо́б чорний[2] (Ramphomicron dorsale) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Ендемік Колумбії.

Опис[ред. | ред. код]

Завдовжки птах сягає 9—10 см, завважує 3,5 г. У самців верхня частина тіла вугільно-чорна, за очима білі плями. Пера на надхвісті мають пурпурово-бронзові кінчики. На горлі оливково-зелений «комір», решта нижньої частини тіла темно-сіра з рудувато-коричневим відтінком і зеленим відблиском. Хвіст середньої довжини, роздвоєний, пурпурово-чорний. Крайні стернові пера більш широкі. Дзьоб дуже короткий, дещо вигнутий. У самиць верхня частина тіла блискучо-зелена, надхвістя таке ж, як у самців. Нижня частина тіла рожевувата, поцяткована зеленими плямами. Хвіст такий, як у самців, однак дещо коротший. Крайні стернові пера мають білі кінчики.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Чорні колібрі-короткодзьоби є ендеміками гірського масиву Сьєрра-Невада-де-Санта-Марта на півночі Колумбії. Вони живуть на узліссях вологих гірських і карликових тропічних лісів та в парамо, на висоті від 2000 м над рівнем моря до снігової лінії на висоті 4600 м над рівнем моря. У травні-червні вони мігрують у долини. Чорні колібрі-короткодзьоби живляться нектаром рослин з родин вересових, дзвоникових, меластомових і маренових, а також еритрін, пуї і шавлії, а також комахами, яких ловлять в польоті або збирають з рослинності. Вони зависають у повітрі над квітками або чіпляються за квітку.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що перебуває під загрозою зникнення. Чорні колібрі-короткодзьобі є рідкісними птахами, яким загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Ramphomicron dorsale: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 18 серпня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 18 серпня 2022.