Колібрі-манго панамський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-манго панамський
Самиця панамського колібрі-манго
Самиця панамського колібрі-манго
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Polytminae
Рід: Колібрі-манго (Anthracothorax)
Вид: Колібрі-манго панамський
Anthracothorax veraguensis
Reichenbach, 1855
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Lampornis veraguensis
Посилання
Вікісховище: Anthracothorax veraguensis
Віківиди: Anthracothorax veraguensis
ITIS: 555076
МСОП: 22729026
NCBI: 584664

Колі́брі-ма́нго панамський[2] (Anthracothorax veraguensis) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Коста-Риці і Панамі. Раніше вважався підвидом зеленогрудого колібрі-манго, однак був визнаний окремим видом[4].

Опис[ред. | ред. код]

Панамські колібрі-манго

Довжина птаха становить 11—12 см, вага 7 г. У самців верхня частина тіла металево-бронзово-зелена, груди і живіт синюваті. Стернові пера чорні з рудою центральною частиною. Дзьоб темно-сірий або чорний, дещо вигнутий. У самиць верхня частина тіла така ж, як у самців, а нижня частина тіла у них біла з широкою синьо-зеленою або бірюзовою смугою по центру. Забарвлення молодих птахів подібне до забарвлення самиць, однак темна смуга на нижній частині тіла в них має іржасто-коричневі краї.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Панамські колібрі-манго мешкають на південному заході Коста-Рики, в провінції Пунтаренас і на тихоокеанських схилах західної Панами (на схід до Кокле). Вони живуть на відкритих місцевостях, місцями порослих чагарниками і деревами, на пасовищах і в заростях на берегах річок. Живляться нектаром квітучих чагарників, зокрема з роду Calliandra і дерев, зокрема з родів Erythrina і Inga, а також комахами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Anthracothorax veraguensis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 23 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 23 листопада 2022.
  4. Monroe, B. L.; Banks, R. C.; Fitzpatrick, J. W.; Howell, T. R.; Johnson, N. K.; Ouellet, H.; Remsen, J. V.; Storer, R. W. (1995). Fortieth Supplement to the American Ornithologists' Union Check-List of North American Birds. American Ornithological Society. 112: 819—830.