Колібрі-манго ямайський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-манго ямайський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Polytminae
Рід: Колібрі-манго (Anthracothorax)
Вид: Колібрі-манго ямайський
Anthracothorax mango
(Linnaeus, 1758)[2][3]
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Trochilus mango Linnaeus, 1758
Посилання
Вікісховище: Anthracothorax mango
Віківиди: Anthracothorax mango
ITIS: 555079
МСОП: 22687133
NCBI: 304601

Колі́брі-ма́нго ямайський[4] (Anthracothorax mango) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[5]. Ендемік Ямайки.

Опис[ред. | ред. код]

Ямайський колібрі-манго
Ямайські колібрі-манго

Довжина птаха становить 11—12 см, вага 8,5—9,1 г. У самців верхня частина голови тьмяно-зелена, голова з боків, потилиця і шия пурпурові, металево-блискучі, спина тьмяно-зеленувато-бронзова. Центральні стернові пера темно-бронзові або чорнуваті, решта фіолетові, металево-блискучі з вузькою темно-синьою смугою. Нижня частина тіла оксамитово-чорна. Дзьоб дещо вигнутий, чорний.

Самиці мають подібне забарвлення, однак боки у неї тьмяно-оксамитово-зелені, а кінчики крайніх стернових пер білі. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць. У молодих самців горло темно-синє, яке стає оксамитово-чорним, як у дорослих птахів, на другому році життя.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Ямайські колібрі-манго є ендеміками Ямайки. Вони живуть у різноманітних відкритих і напіввідкритих природних середовищах, зокрема на узліссях тропічних лісів, у садах і на плантаціях та в сухих чагарникових заростях. Уникають мангрових заростей. Найбільша їх щільність спостерігається на північному узбережжі острова. Ямайські колібрі-манго зустрічаються переважно на висоті до 800 м над рівнем моря. Регулярно, за винятком найвологіших літніх місяців, вони зустрічаються на галявинах вологих гірських тропічних лісів і в карликових лісах, на висоті до 1500 м над рівнем моря.

Ямайські колібрі-манго живляться нектаром різноманітних квітучих дерев, чагарників, кактусів і ліан, як місцевих, так і інтродукованих, зокрема з родів Hohenbergia, Opuntia, Stenocereus, Cordia, Tabebuia, Spathodea і Bauhinia, а також дрібними комахами, яких ловлять в польоті, на висоті 10—15 м над землею. Самці захищають багаті на нектар кормові території. Гніздування відбувається протягом всього року, переважно з січня по травень. Гніздо невелике, чашоподібне, робиться з рослинного пуху і павутиння, прикріплюється до гілки дерева, на висоті від 3 до 8 м над землею. В кладці 2 білих яйця. За сезон може вилупитися один виводок.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Anthracothorax mango: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 23 листопада 2022
  2. Albin, Eleazar; Derham, William (1738). A Natural History of Birds : Illustrated with a Hundred and One Copper Plates, Curiously Engraven from the Life. Т. 3. London: Printed for the author and sold by William Innys. с. 45, Plate 49 fig. b.
  3. Linnaeus, Carl (1758). Systema Naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis (Latin) . Т. 1 (вид. 10th). Holmiae (Stockholm): Laurentii Salvii. с. 121.
  4. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  5. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 23 листопада 2022.