Колібрі-самоцвіт зелений

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-самоцвіт зелений

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Lampornithini
Рід: Колібрі-самоцвіт (Lampornis)
Вид: Колібрі-самоцвіт зелений
Lampornis sybillae
(Salvin & Godman, 1892)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Delattria sybillae
Посилання
Вікісховище: Lampornis sybillae
Віківиди: Lampornis sybillae
ITIS: 555189
МСОП: 22687676
NCBI: 347496

Колі́брі-самоцві́т зелений[2] (Lampornis sybillae) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Гондурасі і Нікарагуа.

Опис[ред. | ред. код]

Зелені колібрі-самоцвіти

Довжина птаха становить 10-12 см, самці важать 5,2-7,3 г, самиці 4,3-6 г. Самці мають переважно трав'янисто-зелене забарвлення з металевим відблиском, надхвістя у них бронзове, верхні покривні пера хвоста чорні. Пера на нижній частині тіла мають білі або сірувато-білі краї. За очима білі смуги, щоки трав'янисто-зелені з металевим відблиском, під ними є білі смуги. Нижня частина живота, гузка і стегна білі. Центральні нижні покривні пера хвоста зелені з білими краями, крайні — темно-сірі з широкими білими краями. Хвіст відносно довгий і широкий, легко роздвоєний. Центральні стернові пера сірувато-чорні, решта стернових пер блідо-сірі або сірувато-білі з темними краями. Дзьоб середньої довжини, прямий, чорний.

У самиць підборіддя і горло охристі, нижня частина тіла сірувато-біла, груди з боків мають металевий зелений відблиск. Дві крайні пари стернові пера білі або сірувато-білі з темно-сірою смугою на кінці, темні краї у них відсутні. У деяких самиць верхня сторона центральних стернових пер має зелений відблиск. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць, однак горло у них поцятковане темно-зеленими плямками, пера на верхній частині тіла мають охристі кінчики.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Зелені колібрі-самоцвіти мешкають в центральному і східному Гондурасі та на північному заході Нікарагуа. Вони живуть в гірських сосново-дубових і вічнозелених тропічних лісах, на узліссях та в нижній частині вологих гірських тропічних лісів. Зустрічаються на висоті від 750 до 2400 м над рівнем моря, переважно на висоті від 1400 до 2200 м над рівнем моря. Живляться нектаром різноманітних квітучих рослин, а також дрібними безхребетними.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Lampornis sybillae: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 04 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 04 листопада 2022.