Колібрі-смарагд західний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-смарагд західний
Самець західного колібрі-смарагда
Самець західного колібрі-смарагда
Самиця західного колібрі-смарагда
Самиця західного колібрі-смарагда
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Trochilini
Рід: Колібрі-смарагд (Chlorostilbon)
Вид: Колібрі-смарагд західний
Chlorostilbon melanorhynchus
Gould, 1860
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Chlorostilbon melanorhynchus
Віківиди: Chlorostilbon melanorhynchus
ITIS: 555107
NCBI: 304607

Колі́брі-смара́гд західний[1] (Chlorostilbon melanorhynchus) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[2]. Мешкає в Колумбії і Еквадорі. Раніше вважався підвидом синьохвостого колібрі-смарагда, однак був визнаний окремим видом.

Опис[ред. | ред. код]

Західний колібрі-смарагд

Довжина птаха становить 10,9-11,5 см, вага 2,6 г. У самців верхня частина тіла бронзово-зелена, лоб і тім'я більш блискучі, зелені з золотистим відблиском, обличчя яскраво-зелене. Нижня частина тіла блискучо-смарагдово-зелена, на стегнах пучки білого пір'я. Хвіст дещо роздвоєний, сталево-синій.

У самиць лоб і тім'я бронзово-зелені, на обличчі темна "маска", за очима блідо-сірі смуги. Верхня частина тіла трав'янисто-зелена з металевим відблиском, хвіст синювато-чорний з білим кінчиком. Нижня частина тіла білувата, центральна частина горла і живіт мають охристий відтінок. Дзьоб короткий, прямий, чорний, довжиною 13 мм.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Західні колібрі-смарагди мешкають на західних схилах Анд в Колумбії і Еквадорі. Вони живуть на узліссях вологих тропічних лісів, на галявинах, в чагарникових заростях, парках і садах в Колумбії на висоті від 1000 до 2000 м над рівнем моря, в Еквадорі на висоті від 600 до 2700 м над рівнем моря, місцями на висоті до 3050 м над рівнем моря. Живляться нектаром дрібних квітів з родини альстремерієвих. Сезон розмноження в Колумбії триває з січня по червень.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Chlorostilbon melanorhynchus у базі Avibase.
  2. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 24 жовтня 2022.