Колібрі-шаблекрил пантепуйський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-шаблекрил пантепуйський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Trochilini
Рід: Колібрі-шаблекрил (Campylopterus)
Вид: Колібрі-шаблекрил пантепуйський
Campylopterus hyperythrus
Cabanis, 1848
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Campylopterus hyperythrus
Віківиди: Campylopterus hyperythrus
ITIS: 555062
МСОП: 22687069
NCBI: 472787

Колі́брі-шаблекри́л пантепуйський[2] (Campylopterus hyperythrus) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає на Гвіанському нагір'ї.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 10,4-12 см, вага 4,5-7 г. Верхня частина тіла бронзово-зелена з рудуватим відблиском. голова більш зелена, за очима білі плями. Нижня частина тіла рудувато-коричнева. Стрижні трьох першорядних махових пер витовщені і сплющені, що надає крилам харатерної форми. Чотири центральних стернових пера золотисто-бронзові, решта стернових пер рудувато-коричневі. Хвіст знизу здоється повністю рудувато-коричневим. Дзьоб чорний, прямий, знизу біля основи світліший. Самиці є дещо меншими за самців. Забарвлення молодих птахів є подібним до забарвлення дорослих птахів.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Пантепуйські колібрі-шаблекрили мешкають на схилах тепуїв Гвіанського нагір'я на південному сході Венесуели та в сусідніх районах Гаяни і північної Бразилії. Вони живуть у вологих гірських тропічних лісах, на узліссях та у високогірних чагарникових заростях, на висоті від 1200 до 2600 м над рівнем моря. Живляться нектаром квітучих дерев і епіфітів, а також дрібними членистоногими. Пантепуйські колібрі-шаблекрили захищають кормові території, однак на одному квітучому дереві може зібратися до 20 птахів. Гніздо чашоподібне, розміщується на висоті 2-3 м над землею.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Campylopterus hyperythrus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 21 серпня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 21 серпня 2022.