Копилов Мина Семенович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Копилов Мина Семенович
Народився 1880
Капулівка, Чкаловський район, Україна
Помер 1918
Катеринослав, Катеринославська губернія
Країна  Російська імперія
Діяльність торговець, промисловець, меценат
Нагороди

Ми́на Семе́нович Копило́в — купець першої гільдії, Гласний міської Думи м. Катеринослава, комерції радник, почесний громадянин Катеринослава, власник вугільних шахт та будівельних компаній, підрядник у спорудженні залізниць, добродійник.

З ділової біографії[ред. | ред. код]

У 1911 році він отримав найвище купецьке звання — комерції радника.

Почесний громадянин, гласний Катеринославської міської Думи у 1890 -1918. Власник торговельно-промислових підприємств — будівельних, лісових, млинарних, вугільних копалин. Будував залізницю і Брянський завод. Член Біржового комітету, власник друкарні «М. С. Копылов», засновник і видавець газети «Приднепровский край» (1898—1917 pp.).

Доброчинна діяльність[ред. | ред. код]

Директор дитячого притулку, голова правління товариства незаможних учнів Катеринославського комерційного училища і член його піклувальної ради. Опікун чоловічого нічліжного будинку (1892).

Щедрий пожертвувач на користь міста і його навчальних закладів, зокрема на будівництво Вищого Гірничого Училища (нині Дніпровська Політехніка) він пожертвував 50000 крб. Копилов був одним з ініціаторів заснування у Катеринославі вищих жіночих курсів, перетворених у 1918 р. на Університет (нині ДНУ).

Катеринослав у 1890-х на відміну від багатьох губернських і навіть повітових міст не мав свого міського театру. Мина Копилов виступив з ініціативою і відкрив власний театр, за який платив місту непомірно високу орендну плату в 1000 карбованців на рік. Як гласний міської думи, 14 грудня 1892 він просив місто скласти з нього орендну плату через "величезні витрати, які доводиться нести йому по утриманню трупи в нинішньому році". За словами місцевої преси, Копилов "помимо постройки театра, содержит и прекрасную труппу, доставляющую горожанам немалое удовольствие. Возьмите от нас эту труппу, что станется с нашим городом, - он совсем задремлет, - "плесенью и тиной покроются души горожан". На користь звільнення театру Копилова від орендної плати мала свідчити й велика кількість благодійних вистав, зокрема, для учнів. Театр Мини Копилова згорів на Різдво 1896, коли там виступала трупа корифея українського театру Панаса Саксаганського. Останній лишив про це спогади.

Література[ред. | ред. код]

  • Гайко Г. , Білецький В. , Мікось Т., Хмура Я. Гірництво й підземні споруди в Україні та Польщі (нариси з історії). — Донецьк : УКЦентр, Донецьке відділення НТШ, «Редакція гірничої енциклопедії», 2009. — 296 с.

Посилання[ред. | ред. код]