Коридор Сіліґурі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коридор Силігурі позначено червоним

Коридор Силігурі (англ. The Siliguri Corridor), відомий також як «Шийка курчати» (англ. Chicken’s Neck) — вузька смуга індійської території, що з'єднує північно-східні штати Індії з іншою частиною Індії.

Ширина коридору становить від 21 до 40 кілометра, на півночі проходить кордон з Непалом, на півдні — з Бангладеш.

На терені коридору знаходиться місто Силігурі — головний транспортний вузол, що з'єднує основну частину Індії, північно-східні штати Індії, Непал та Бутан.

Коридор Силігурі було створено у 1947, після розділу Бенгалії між Індійської Республікою та Східною Бенгалією, яка тоді була частиною Пакистану, а пізніше стала незалежною державою Бангладеш. Зона посилено патрулюється армією і спецслужбами Індії. Відомі випадки незаконних переміщень у районі коридору бангладеських заколотників і непальських повстанців, а також торговців наркотиками та зброєю[1].

У 2002, між чотирма країнами — Індією, Непалом, Бутаном і Бангладеш — розглянуто питання організації торгівлі між цими чотирма країнами в зоні коридору без обмежень[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Siliguri corridor 'vulnerable', warns security expert.» DNA. 22 July 2007. Accessed 30 May 2008.
  2. «Nepal, Bangladesh, Bhutan and India to set up FTA.» [Архівовано 18 травня 2008 у Wayback Machine.] Federation of Nepalese Chambers of Commerce and Industry News & News. July-August 2002. Accessed 30 May 2008.