Користувач:Alex Blokha/Події, згадані у Вікіпедії/1635

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Павлюк Павло Михнович
-Знайдено: + ПАВЛЮК (Бут) Павло Михнович; (р.н.невід. - 1638) – гетьман нереєстрового запорізького козацтва, керівник селянсько-козацького повстання в Україні. У 1635 р. разом з І.Сулимою брав участь у зруйнуванні запорізькими нереєстровими козаками фортеці Кодак. Схопленого старшиною реєстровців і переданого до рук польсько-шляхетського уряду, П. було засуджено до страти у Варшаві. Але йому вдалося її уникнути. На поч. 1637 р. П. на чолі частини запорожців вирушив у похід на допомогу кримському ханові, який намагався позбутися залежності від султанської Туреччини і вів боротьбу проти її ставленика хана Кан-Теміра. Повернувшись із походу, П. очолив селянсько-козацьке повстання в Україні. Після Кумейківського бою 1637 р. П. з частиною козаків відійшов на Південь, щоб зібрати підкріплення. Під Боровицею (поблизу Черкас) загін з’єднався з головними силами повстанців, що їх очолював Д.Гуня. Після капітуляції реєстровців під Боровицею П. потрапив до рук польського гетьмана М. Потоцького і був страчений у Варшаві.


Назва:Теребовля
Підзаголовок:==
Знайдено: + * Костел і монастир кармелітів (оборонний, з 1635 року - в ренесансовому стилі)


Зобр:1шт.


Назва:Мартиніка
-Знайдено: + Мартиніка, французький острів у групі Вест-Індських островів (Малі Антильські острови); площа 1079 кв. км; столиця Форт-де-Франс; особливості: кілька діючих вулканів; дружина Наполеона імператриця Жозефіна народилася на Мартиніці, будинок, де вона провела дитячі роки зараз обладнаний під музей; виробляється: цукор, какао, ром, банани, ананаси; населення 327 тис. (1984); історія: іспанські мореплавці досягли Мартиніки в 1493, в 1635 острів став колонією Франції; з 1972 став заморською територією Франції.


Назва:Сегадорське повстання
-Знайдено: + Сегадо́рське повста́ння (або "війна женців", ісп. Guerra de los segadores) - повстання в 1640-1652 рр. каталонців проти влади іспанської корони, що намагалась позбавити Каталонію прав автономії. Повстання прийшлося на період війни Іспанії з Францією (1635-1659), що ускладнило його придушення. Каталонські кортеси в 1641 р. оголосили про вихід з-під влади іспанського короля і перехід під суверенитет Франції. Кінець-кінцем Сегадорське повстання було придушене, але іспанському королю довелося підтвердити каталонські привілеї.


Назва:Золотоноша
Підзаголовок:===
Знайдено: + У 1635 р. надане магдебурзьке право і герб: щит, на якому в пурпуровому полі зображений був великий золотий чотирикінцевий хрест з сяйвом.


Зобр:1шт.


Назва:Арктур
Підзаголовок:==
Знайдено: + Арктур був першою зорею, яку вдалося побачити вдень за допомогою телескопа. Зробив це в 1635 році французький астроном й астролог Морен.


Зобр:1шт.


Назва:Щекичин
-Знайдено: + | засновано = 1635
-Знайдено: + Щеки́чин — село, центр Щекичинської сільради Корецького району Рівненської області; населення - 842 особи; перша згадка - 1635 рік.


Назва:Мала Совпа
-Знайдено: + | засновано = 1635
-Знайдено: + Мала́ Совпа́ — село у складі Щекичинської сільради Корецького району Рівненської області; населення - 501 особа; перша згадка - 1635 рік.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед