Користувач:Dgho/Косівська мальована кераміка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обкладинка книги Глиняні вироби селян на Русі: Косівський посуд

Наприкінці ХІХ століття в Косові було близько 20 гончарів. Вони використовували найближчі багаті поклади гончарної глини та білого кремнеземного піску. Найвидатнішим представником з них був Олекса Бахматюк (у пол. джерелах Aleksander Bachmiński, Bachmatnik)[1], який жив у 1820—1882 роках. Його вироби були помічені вже під час виставки у Львові 1877 року. На етнографічній виставці в Коломиї 1880 року представлені ним керамічні вироби зацікавили цісаря Франца-Йосифа, який не лише придбав у нього кахляну піч, а й дав «значну грошову пожертву»[2].

Петро Баранюк (пол. Piotr Baranowski) був художником, який конкурував з Бахматюком. Інші наслідували стиль творів Бахматюка чи Баранюка. Деякі гончарі виготовляли неполіровану кераміку або кераміку, прикрашену простими геометричними візерунками[2].

Гончарі спочатку сушили посудини, доки на них не залишалося чітких слідів. Потім обмазували їх білою фаянсовою глиною і стилосом наносили візерунки. На прикрашену частину наносили мати-й-мачуху, а місця, які мали бути коричневими, пензликом покривали вохрою (глиною, забарвленою оксидом заліза). Після висихання посудини обпалювали. Після випалу на позначені грифелем місця наносили жовтий і зелений кольори, потім глазурували і знову випалювали. Для топлення використовувалися спеціальні печі з димарем, які могли бути з цегли, але найчастіше їх робили з річкового каміння, обмащеного зсередини глиною[2].

Наприкінці ХІХ ст., з ініціативи Людвіка Вержбіцького, який був співзасновником і віце-президентом Промислового музею у Львові, ця установа випустила серію альбомів під назвою «Візерунки домашньої промисловості на Русі». Одна з них — «Глиняні вироби селян на Русі — (горщики з Косова)» — містила літографії, на яких зображені вироби гончарів Косова. Вони надійшли як із колекції Промислового музею, так і зі збірки Музею Дідушицького. Альбоми видані накладом 300 примірників, частина з яких розіслана по музеях. «Візерунки» також використовувалися галицькими промисловими школами для підтримки та популяризації зникаючих ремісничих традицій[3].

Косів знаходився на межі Покуття та Гуцульщини, гуцули з навколишніх сіл приходили до міста на ярмарки і продавали тут свої ремісничі вироби. Тому іноді косівську кераміку називали гуцульською[4] або покутською[5][6].


Ремісники продають свої вироби в невеликих крамничках, а самі майстерні побудовані в колишніх господарських будівлях[4].

У 2019 році в Косові було близько 70 гончарів. Багато з них закінчили Інститут декоративно-прикладного мистецтва, який є філією Львівської академії образотворчого мистецтва. Більшість із них працюють у власних майстернях, а деякі (близько 20) у керамічній майстерні Косівського відділення Національної спілки художників України. Невелика група людей — аматори. Окрему групу становлять майстри, що виготовляють кахлі. Вони працюють сім'ями або групами в ремісничих майстернях[7].

Косівський музей Гуцульщини

[ред. | ред. код]

Косівський музей Гуцульщини є філією Музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, що знаходиться в Коломиї. Він був заснований у 1969 році. Колекції музею налічують близько п'яти тисяч експонатів: скульптура, кераміка, шкіра та метал, гуцульський одяг і вишивка[8][9].

У 2020 році Музей став переможцем конкурсу, в рамках якого реалізовано проект «Інтерактивний музей» — популяризація традиції косівської кераміки шляхом модернізації частини експозиції Косівського музею народного мистецтва Гуцульщини[10][11]. Виставку відкрито у 2022 році[12].

Мальований дзбаник

[ред. | ред. код]

У вересні 2021 року вже всьоме було організовано фестиваль кераміки, народних промислів та фольклору «Мальований дзбаник»[13].

Внесення до списку ЮНЕСКО

[ред. | ред. код]

У 2008 році[14] Україна приєдналася до Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини, прийнятої державами-членами ЮНЕСКО у 2003 році.

Косовська кераміка була подана як кандидат на включення в 2012 році[15], але спочатку не була внесена[16]. У 2016 році косівську кераміку внесено до списку нематеріальної культурної спадщини України[17].

Галерея

[ред. | ред. код]
  1. Суперечливі питання прізвищ Баранюків та Олекси Бахматюка у творах художньої кераміки Косова | Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття | Коломия Івано-Франківська область Україна
  2. а б в Wyroby gliniane włościan na Rusi - (naczynia z Kossowa), Lwów: Muzeum Przemysłowe we Lwowie, 1882
  3. Wzory Przemysłu Domowego Włościan na Rusi („Wzory”), Lwów 1880–1889 – visualheritage.eu (pl-PL)
  4. а б [1], Natalia Tarkowska, "Ceramika Pokucka - ukraińskie dziedzictwo UNESCO z polskimi korzeniami" 
  5. Суперечливі питання прізвищ Баранюків та Олекси Бахматюка у творах художньої кераміки Косова | Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття | Коломия Івано-Франківська область Україна
  6. Ceramika pokucka
  7. Representative List. Nomination file No. 01456 for inscription in 2019 on the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity
  8. Косівський музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини (англ.)
  9. Косівський музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини | Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття | Коломия Івано-Франківська область Україна
  10. У Косівському музеї експозицію кераміки доповнять інтерактивом. (укр.), 2 вересня 2020
  11. У Косові стартує проєкт «Інтерактивний музей», присвячений місцевій кераміці (укр.), 3 вересня 2020
  12. На Косівщині відкрили інтерактивний музей косівської кераміки, 8 лютого 2021
  13. У Косові на Франківщині відбудеться відкритий фестиваль кераміки "Мальований дзбаник", 25 вересня 2021
  14. Постійне представництво України при ЮНЕСКО - Конвенція про охорону нематеріальної культурної спадщини {{citation}}: Cite має пустий невідомий параметр: |inventor= (довідка)
  15. Марія Гринюк розповіла, як Косівську мальовану кераміку включили до культурної спадщини ЮНЕСКО. ФОТО+ВІДЕО | ВІКНА. Новини Калуша та Прикарпаття (укр.)
  16. Виставка мальованої косівської кераміки відбудеться на Прикарпатті, 11 вересня 2015
  17. Не святі горшки ліплять – керамічні традиції українців (укр.), 15.02.2023