Користувач:Fcpswest2/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

'''Полюс''' (гурт) - український рок-гурт, створений у 1997 році у м. Івано-Франківськ. Незмінним лідером гурту є Андрій Василюк.

Історія

[ред. | ред. код]

1997 - 2003 роки

[ред. | ред. код]

До моменту виникнення назви "Полюс" музиканти були учасниками іншого відомого в Івано-Франківську проекту "Яна". Однак, після перемоги на регіональному етапі фестивалю Червона рута вокалістка Іванна Челяк розпочала сольну кар'єру, а музиканти створили власний проект, вокалістом якого став лідер колективу Андрій Василюк. Перші роки колективу запам'яталися частою зміною складу музикантів і активною участю у багатьох фестивалях: "Едельвейс" (Івано-Франківськ,2000), "Захід XXI" (Івано-Франківськ,2000), Улет - 2000 (Стерегуще), конкурс ім. В.Івасюка (Чернівці, 2001), "Море друзів" (Ялта, 2002), телефестиваль "Мелодія" (Львів, 2002), гастролі центральною Україною та в Крим.

2003 - 2012 роки

[ред. | ред. код]

В гурті стабілізується склад, впродовж тривалого часу окрім Андрія Василюка на клавішах грає Дмитро Криворотов (до 2012 року), на електрогітарі Андрій Щербанюк (до 2013). Гурт відхиляє численні пропозиції змінити прописку з Івано-Франківська на Київ і веде активну концертну діяльність. Характерно, що в організації концертів не брали участь жодні спонсори чи донори, тому діяльність музикантів велася виключно за рахунок квитків, проданих на концерти. Музиканти були активними учасниками Помаранчевої революції, однак стосунки з представниками влади у гурту не складалися ніколи. Андрій Василюк та гурт "Полюс" стали ініціаторами ряду мистецьких акцій: "Музичне подвір'я", "Старі пісні про кохання". У 2007 році спільно з Народним артистом України Тарасом Петриненком у Івано-Франківську відбувається презентація "Мистецької майстерні", що мала поєднати функції продюсерського центру та лейблу звукозапису. У 2009 році на власному лейблі виходить перший повноцінний альбом групи "Капали краплі дощу". Пісня, що дала назву альбому була присвячена усім дітям-сиротам, та тим, хто перебуває без батьківської опіки. На початку 10-х років з гуртом на бек-вокалі виступав дівочий гурт "Джем".

2013 - наші дні

[ред. | ред. код]

Гурт переживає поступове оновлення. З 2010 року на бас-гітарі грає син Андрія Василюка - Тарас Василюк; У 2013 році до колективу приєднується гітарист Сергій Базовський; 2014 - барабанщик Віктор Коржук; 2016 - бек-вокалістка Галина Грицук. Наприкінці 2013 року музиканти пережили болісну втрату - несподівано пішов із життя клавішник гурту Роман Семаньків. В час Революції гідності музиканти продовжували музичну діяльність, а з початком Російсько-української війни включилися у волонтерську діяльність, тому весь 2014 рік проводилися виступи з метою збору коштів на лікування поранених та придбання медикаментів. Зараз гастрольна географія колективу складає цілу західну Україну.

Нинішній склад гурту

[ред. | ред. код]

Андрій Василюк - вокал, гітара

Тарас Василюк - бас-гітара, вокал

Сергій Базовський - електрогітара

Віктор Коржук - барабани

Галина Грицук - вокал, гітара

Колишні учасники

[ред. | ред. код]

Володимир Щербанюк - бас-гітара

Андрій Щербанюк - електрогітара

Назар Василюк - барабани

Ігор Семків - барабани

Христина Якимів - вокал

Дмитро Криворотов - клавіші

Володимир Стебеньков - клавіші

Галина Зелінська - скрипка

Дискографія

[ред. | ред. код]

"Капали краплі дощу" (2009)

"Вибране" (2012)

"... Де Сонце встає..." (2015)

Відеографія

[ред. | ред. код]

На початку 2000-х гурт випустив відеороботи на пісні '''Мавка''' та '''Все,що сказано''' .

"Мавка" (2015, реж. О.Лісовська, Б.Ткачук)

"Твої очі" (2017, реж. А.Левків) [1]

Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]

Полюс у FB

Полюс на Youtube

Тексти пісень

Профайл на "Soundcloud"