Користувач:Kharkivian/Агротрейд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Група АГРОТРЕЙД
Тип холдинг
Галузь сільське господарство, харчова промисловість
Засновано 1998
Засновник(и) Всеволод Кожемяко
Штаб-квартира Дмитрівська 31/35, Харків, Україна Україна
Ключові особи Генеральний директор і засновник: Кожемяко Всеволод Сергійович
Співробітники близько 1500
agrotrade.ua

Група АГРОТРЕЙД — сільськогосподарський холдинг України. Входить в трійку лідерів з переробки гречки. З 2010 року знаходиться в сотні найбільших і найвпливовіших підприємств України і в десятці найбільших агропромислових.[1][2]. Засновник компанії — Кожемяко Всеволод Сергійович, щороку входить в рейтинги найбагатших українців, зокрема: Найзаможніші люди України 2016, Найзаможніші люди України 2015, Найзаможніші люди України 2013, Найзаможніші люди України 2011 тощо.

Група АГРОТРЕЙД — вертикально інтегрований агропромисловий холдинг із завершеним циклом (виробництво, переробка, зберігання та торгівля сільськогосподарською продукцією). Земельний банк складає 70,5 тис. га. сільськогосподарських угідь в Чернігівській, Сумській, Полтавській і Харківській областях. Основні сфери діяльності — виробництво зернових, зернобобових та олійних культур, зберігання і переробка зерна, насінництво і трейдинг. До складу Групи АГРОТРЕЙД входять шість агрокластерів та дев'ять елеваторів і хлібоприймальних підприємств. У холдингу працює близько 1,5 тис. людей[3],[4]

Офіс керівної компанії знаходиться в м. Харків.

Засновник і генеральний директор  — Кожемяко Всеволод Сергійович.

Група АГРОТРЕЙД є членом ЄБА, УКАБ і ГАФТА.

Діяльність[ред. | ред. код]

Агровиробництво[ред. | ред. код]

АГРОТРЕЙД входить у ТОП–25 компаній, що мають найбільший земельний банк в Україні. До складу Групи входять 14 сільгосппідприємств, які організаційно і територіально згруповані в шість агрокластерів.

Профільні культури — кукурудза, соняшник, ячмінь, пшениця, соя, ріпак, також компанія вирощує ряд нішевих культур[5]

Органічне виробництво[ред. | ред. код]

У 2016 році АГРОТРЕЙД отримав перший сертифікат європейського стандарту від Organic Standard — найбільшого сертифікаційного органу в Україні, який займається сертифікацією органічного виробництва[6][7].

У 2017 році холдинг зібрав і експортував перший урожай органічної продукції. Першим клієнтом на зовнішньому ринку стала Німеччина[8].

З 2018 року під органічне землеробство було відведено понад 2,5 тис. га в Харківській області.

Переробка[ред. | ред. код]

Група АГРОТРЕЙД входить у трійку лідерів з переробки гречки в Україні. На території ТОВ «Дворічанський елеватор» розташований завод, що випускає гречану крупу першого сорту. Виробнича потужність підприємства — 30 тис. тонн на рік. За одну добу переробляється до 90 тонн сировини.

Компанія поставляє крупу в Київську, Житомирську, Чернігівську, Полтавську, Харківську, Дніпропетровську, Запорізьку та Одеську області. Основна частина покупців компанії — це фасувальники національних і локальних торгових мереж, які продають фасовану крупу під власними торговими марками, великооптові клієнти.[9].

Зберігання[ред. | ред. код]

У структуру Групи входять дев'ять елеваторів і хлібоприймальних підприємств у Чернігівській, Сумській, Полтавській і Харківській областях. Усі вони мають залізничні гілки. У 2018 році загальна потужність одночасного зберігання зерна становила 523 тис. тонн.

Серед унікальних можливостей елеваторів холдингу — сушка зерна в потоці, що значно зменшує травматизацію зерна, а також наявність автомобілерозвантажувачів, здатних розвантажити будь-який вид транспорту з зерном.

Зернозберігаючі потужності холдингу складаються з металевих і бетонних силосів, складів підлогового зберігання, поліетиленових рукавів.

У 2019—2020 роках Група АГРОТРЕЙД планує будівництво елеватора потужністю 60 тис. тонн одночасного зберігання в Чернігівській області. Очікуваний обсяг інвестицій на розширення потужностей становить $ 5 млн[10].

Елеватори Групи АГРОТРЕЙД[ред. | ред. код]

  • ТОВ «Близнюківський КХП» (Харківська обл., сел. Близнюки)[11]
  • ТОВ «Ворожбянський КХП» (Сумська обл., м. Ворожба)[12]
  • ТДВ «Гадяцький елеватор» (Полтавська обл., м. Гадяч)[13]
  • ТОВ «Дворічанський елеватор» (Харківська обл., сел. Дворічна)[14]
  • СТОВ «Доч–Хліб» (Чернігівська обл., с. Велика Доч)[15]
  • ТОВ «Чернігівський елеватор» (Чернігівська обл., с. Велика Доч)[16]
  • ТОВ «Зачепилівське ХПП» (Харківська обл., с. Нагірне)[17]
  • ТОВ «Коломацьке ХПП» (Харківська обл., с. Шелестове)[18]
  • ТОВ «Куп'янський КХП» (Харківська обл., м. Куп'янськ)[19].

Насінництво[ред. | ред. код]

Холдинг займається виробництвом і реалізацією репродуктивного гібридного насіння кукурудзи та соняшнику, а також сортового насіння озимої пшениці, ярого і озимого ячменю, гречки, сої й інших культур зарубіжної та вітчизняної селекції. Насіннєві господарства розташовані в Сумській і Харківській областях[джерело?]. У 2018 році Група АГРОТРЕЙД вивела на ринок новий посівний матеріал соняшнику та озимої пшениці власної торгової марки Agroseeds. Компанія виростила імпортні сорти від світових лідерів з Франції, Австрії та Німеччини. Посівний матеріал Agroseeds вирощується під контролем фахівців і авторським наглядом оригінаторів сортів, а потім допрацьовується на насіннєвому заводі Групи АГРОТРЕЙД, де встановлено сучасне обладнання Cimbria (Данія). Усе насіння відповідає чинним стандартам якості, що включають ДСТУ 4138–2002 та ДСТУ 6068–2008[20]. У 2014 році в с. Шелестове Коломацького району Харківської області на базі елітного насінницького господарства «Колос», яке входить до складу Групи, був побудований і введений в експлуатацію насіннєвий завод. Загальні інвестиції в будівництво склали $13 млн. Потужність заводу — 20 тис. тонн насіння за сезон. Завод оснащений обладнанням компанії Cimbria (Данія). Уніфікована виробнича лінія дозволяє готувати насіння різних культур: починаючи від зернових, і закінчуючи кукурудзою, соняшником і дрібнонасіннєвими культурами[21].

Трейдинг[ред. | ред. код]

Основними покупцями продукції холдингу є Туреччина, Єгипет, Італія, Іспанія, Нідерланди, Угорщина, Китай, Індонезія, Німеччина.

Історія[ред. | ред. код]

1998 р. — Всеволод Кожемяко заснував компанію під назвою «Східно–Українська агропромислова компанія». Основними напрямками господарської діяльності на першому етапі розвитку були забезпечення сільськогосподарських підприємств і цукрових заводів паливно-мастильними матеріалами, торгівля зерном і цукром.

1999 р.–2002 р. — почався продаж сільськогосподарської продукції на експорт.

2002 р.–2005 р. — компанія придбала нові підприємства, почала організацію заготівлі товарної продукції і створення власної виробничої бази, зайнявши помітну позицію на внутрішньому і зовнішньому ринках оптової торгівлі зерновими та олійними культурами.

2006 р. — АГРОТРЕЙД увів новий напрямок діяльності — рослинництво.

2008 р. — було створено кілька насінницьких господарств із метою забезпечення сільгосппідприємств Групи АГРОТРЕЙД насінням власного виробництва.

2011 р.– Група АГРОТРЕЙД збільшила земельний банк до 45 тис. га за рахунок купівлі підприємств у Полтавській області.

2012 р. — холдинг придбав підприємства в Сумській і Харківській областях, розширивши земельний банк до 49 тис. га.

2012 р.– АГРОТРЕЙД залучив зовнішнє фінансування. Кредит на $28 млн видав ЄБРР на розширення інфраструктури і будівництво насіннєвого заводу. У с. Велика Доч Борзнянського району Чернігівської області Група побудувала і запустила в роботу ТОВ «Чернігівський елеватор». Перша черга зерносховища складалася з трьох ємностей тимчасового зберігання об'ємом 800 тонн кожна, вузла авторозгрузки, вагової платформи і зерносушарки.

2013 р. — холдинг придбав три нові сільгосппідприємства в Харківській і Чернігівській областях, після чого загальний земельний банк склав 59 тис. га.

2014 р. — на Чернігівському елеваторі були запущені додаткові потужності зберігання об'ємом 20 тис. тонн. У будівництво було інвестовано 33,8 млн грн. У грудні було здано в експлуатацію насіннєвий завод Групи.

2016 р. — Група АГРОТРЕЙД отримала сертифікат якості від OrganicStandard і розширила лінійку виробництва нішевими культурами. Було переукладено довгостроковий договір з ЄБРР.

2017 р. — АГРОТРЕЙД збільшив посівну площу до 70 тис. га.

Холдинг побудував третю чергу Чернігівського елеватора, завдяки чому його загальна потужність одночасного зберігання тепер становить 48,06 тис. тонн. Було залучено близько $1,1 млн кредитних коштів ЄБРР.

2018 р. — АГРОТРЕЙД вивів на ринок новий посівний матеріал власної торгової марки Agroseeds. Компанія виростила імпортні сорти від світових лідерів з Франції, Австрії та Німеччини. Рейтингове агентство IBI–Rating підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг підприємства «СК–Агро», яке входить до складу Групи, і його процентні облігації серії С на рівні uaBBB +.

2019 р. — холдинг придбав підприємство ПОСП «Кіпті», розташоване в Чернігівській області, площею 1,7 тис. га. У планах компанії розширення земельного банку в Чернігівській і Сумській областях.

Рейтинги[ред. | ред. код]

З 2010 р. Група АГРОТРЕЙД посідає провідні позиції в рейтингу «ТОП–100. Найбільші компанії України».[22][23]. З 2011 р. входить до рейтингу «Аграрна еліта України»[24], а також в ТОП–15 агрохолдингів згідно з рейтингом видання Landlord[25], в ТОП–20 найуспішніших аграріїв України згідно з рейтингом видання «Фокус»[26] і на 8-му місці серед найбільших власників елеваторних потужностей.[27].

Соціальні проекти[ред. | ред. код]

Група АГРОТРЕЙД реалізує соціальні проекти спільно з Благодійним Фондом Всеволода Кожемяка «Україна XXI» у населених пунктах, на території яких ведуть діяльність підприємства холдингу. Соціальна діяльність ведеться за кількома напрямками;

  • підтримка і розвиток медицини в сільській місцевості;
  • організація дозвілля (створення закладів дозвілля та інформаційно-освітніх центрів при школах і бібліотеках, встановлення дитячих майданчиків)[28];
  • підтримка і розвиток навчально-виховних закладів у сільській місцевості, підтримка обдарованих дітей [29];
  • конкурс соціальних проектів «Громадотворець» — вивчення історії та традицій України;[30];
  • розвиток інфраструктури[31].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ProAgro. Группа «Агротрейд» вошла в ТОП-10 украинских агропромышленных предприятий
  2. Дело. ТОП–100 агрокомпаний Украины
  3. Латифундист. Топ 100 латифундистов Украины
  4. Латифундист. Компании. Агротрейд
  5. Интегрированная система управления растениеводством. АГРОТРЕЙД Латифундист
  6. UBR В Украине будут производить органические продукты для Европы и США
  7. УкрАгроконсалт Группа АГРОТРЕЙД становится производителем органической продукции
  8. Элеваторист. Компания АГРОТРЕЙД
  9. АПК–Информ. Украинская мука: в битве за качество и экономию
  10. Лендлорд. ТОП–11 найбільших власників елеваторних потужностей
  11. [на https://elevatorist.com/karta-elevatorov-ukrainy/elevator/691-bliznyukovskiy-khp Элеваторист. Карта элеваторов. ООО «Близнюковский КХП»]
  12. Элеваторист. Карта элеваторов. ООО «Ворожбянский КХП»
  13. Элеваторист. Карта элеваторов. ОДО «Гадячский элеватор»
  14. Элеваторист. Карта элеваторов. ООО «Двуречанский элеватор»
  15. Карта элеваторов. СООО «ДОЧЬ–ХЛЕБ»
  16. Элеваторист. Карта элеваторов. ООО «Черниговский элеватор»
  17. Элеваторист. Карта элеваторов. ООО «Зачепиловское ХПП»
  18. Элеваторист. Карта элеваторов. ООО «Коломакское ХПП»
  19. [https://elevatorist.com/karta-elevatorov-ukrainy/elevator/771-kupyanskiy-khp Элеваторист. Карта элеваторов. ООО «Купянский КХП»
  20. Латифундист. АГРОТРЕЙД представил новые семена подсолнечника и кукурузы
  21. Латифундист. АГРОТРЕЙД запустил семенной завод в Харьковской области[недоступне посилання з жовтня 2019]
  22. ProAgro. Группа «Агротрейд» вошла в ТОП-10 украинских агропромышленных предприятий
  23. Дело. ТОП–100 агрокомпаний Украины
  24. Латифундист. Названы победители рейтинга Аграрная Элита Украины 2015
  25. Лендлорд. Рейтинг крупнейших агрохолдингов
  26. Фокус. 20 самых успешных аграриев Украины. Рейтинг Фокуса
  27. [https://inventure.com.ua/analytics/articles/krupnejshie-agroholdingi-i-agrokompanii-ukrainy Іnventure. Крупнейшие агрохолдинги и агрокомпании Украины]
  28. Благодійний фонд «Україна ХХІ». Дитяче Коло
  29. Порадник. Бахмацька незалежна районна газета. Тут навчається наше майбутнє
  30. Агропортал. АГРОТРЕЙД помогает школьникам лучше узнать историю Украины
  31. [http://poradnik.org.ua/category/17–travel/4108–2017–03–05–10–40–41 Порадник. Бахмацька незалежна районна газета. Агротрейд – для людей]