Користувач:Mira Aleks1774/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вікісканер - це база даних, що відкрита для пошуку, вона функціонувала в період з 2002 по 2007 рік також вона пов'язувала мільйони анонімних людей, що редагували статті в Вікіпедії. WikiScanner був створений Вірджилом Гріффітом і випущений 14 серпня 2007 року. У своєму "ЧЗВ по WikiScanner" Гріффіт заявив, що переконаний, що WikiScanner допоможе зробити Вікіпедію більш надійною для спірних тем. Він також зазначив, що він ніколи не працював у Фонді Вікімедіа і що його робота на WikiScanner була "на 100% некомерційною". 4 жовтня 2016 року Гріффіт зупинив роботу сканера, пояснивши це занадто дорогим хостингом.

Проект[ред. | ред. код]

У базі даних числилось більш ніж 34,417,493 записів про анонімні редагування (люди, що не зарегистрирувались) між 7 лютого 2002 року та 4 серпня 2007 року. WikiScanner працював тільки над анонімними редагуваннями, считуваючи IP-адресу користувача, а не зарегистрированих користувачів. Він не розрізняє зміни, внесені авторизованими користувачами вікіпедії, або користувачами комп'ютерів публічного доступу, які, можливо, використовують мережу організації. При обговоренні редагувань, зроблених з комп'ютерів у Ватикані, комп'ютерний експерт Кевін Керран був процитован у Бі-Бі-Сі, він сказав, що: «важко визначити, чи ця людина була працівником, або вони злісно зламали систему Ватикану і« підмінили » IP-адреса. WikiScanner ЧЗВ зазначив, що немає жодної гарантії, що редагування було зроблено авторизованим користувачем, а не зловмисником. Ймовірність таких вторгнень залежала від мережевої безпеки організації (наприклад таких як Вікіпедія); а такі організації, як Ватиканська бібліотека, мають громадські термінали або мережі.

Висвітлення та реакція у ЗМІ[ред. | ред. код]

21 серпня 2007 року сатирик Стівен Кольберт,який давно показує у своїй програмі "правдиву" Вікіпедію, також в його програмі присутне висміювання позиції творця WikiScanner Віргілія Гріффіта щодо анонімності у Вікіпедії, заявивши, що правом редагувати та вирішувати, що вірно в Вікіпедії, а що ні, більш підходить корпораціям або уряду. 24 серпня 2007 року в австралійських друкованих та електронних засобах масової інформації були опубліковані анонімні зміни до Вікіпедії співробітниками Австралійського департаменту прем'єр-міністра та Кабінету Міністрів з метою усунення потенційно шкідливих деталей з статей, що стосуються уряду. Інформація, знайдена за допомогою WikiScanner, показала понад 126 анонімних редагувань до статей про департамент, які мали суперечливу інформацію. Департамент відповів, що прем'єр-міністр Джон Говард не направляв своїх співробітників на зміну статей, а пізніше того ж дня начальник Департаменту сказав,що ніхто із його відділлку чи кабінета прем'єр-міністра не робив ці зміни, це було зроблено іншим користувачем з таким самим постачальником послуг Інтернету (ISP). Wikiscanner також визначила, що співробітники Міністерства оборони Австралії (DoD) зробили понад 5 000 редагувань, що призвело до оголошення від Міністерства оборони про блокування персоналу оборони від редагування у Вікіпедії у випадку, коли виправлення інтерпретувалися як офіційний коментар.

Див. також[ред. | ред. код]

Надійність Вікіпедії

Whois

Джерела[ред. | ред. код]