Користувач:NazarKychma/В'язниця Оз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
NazarKychma/В'язниця Оз
Телеканал(и) HBO
Жанр
Тривалість серії 55 хв.
Ідея Том Фонтана
У головних ролях Кірк Асеведо
Адвел Акіннуойє Агбадж
Ерні Гадсон
Террі Кінні
Крістофер Мелоні
Ріта Морено
Гарольд Перріно
Джонатан Сіммонс
Лі Тергезен
Імон Вокер
Дін Вінтерс
Сандра Пурпуро
Країна-виробник США
Перший показ 12 липня 1997 року — 23 лютого 2003 року
Кількість сезонів 6
Кількість серій 56
Посилання

«В'язниця Оз» (англ. Oz) - американський телесеріал, перший з ряду багатосерійних телевізійних фільмів телеканалу HBO. Складається з 6 сезонів, 56 серій, які виходили з 1997 по 2003 рік. Історія серіалу розповідає про експериментальний блок однієї з пенітенціарних систем США. Два рази номінувався на премію Еммі.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Оз - так скорочено називають виправну колонію 4-го рівня, де містяться особливо небезпечні злочинці, розташовану на вулиці Освальд. Тюрма включає експериментальний блок, іменований серед правління і ув'язнених «Смарагдове місто» (СМ). Безпосереднім керівником даного блоку є Тим Макманус. Дія фільму починається з перевезання в Смарагдове місто чергової партії ув'язнених, серед яких Тобіас (Тобі) Бічер, інтелігент і інтелектуал. З його вступом в Смарагдове місто глядачі зсередини дізнаються, що собою являє експериментальний блок. Всі камери в блоці розташовані по колу так, щоб кожен міг бачити кожного, а якщо врахувати, що замість звичних решіток, камери обгороджені склом, то це стає ще легше. Ув'язнені в блоці мають трохи більше привілеїв у порівнянні з іншими, проте зобов'язані суворо дотримуватися правил: Блок повинен міститися в ідеальній чистоті, звичайно, що самими мешканцями; обов'язково відвідувати реабілітаційну групу для наркоманів; обов'язково відвідувати заняття, спортзал і в ідеалі не вживати наркотиків та не застосовувати насильства. Якщо перші правила погано або добре, але дотримуються, два останніх так і залишаються нездійсненною мрією керівників в'язниці. Всі ув'язнені СМ розділені між собою на групи: чорні, мусульмани християни, арійці, ірландці, латиноамериканці, геї, байкери і т. д., є і такі, хто не входить ні в одну з угруповань і живе сам по собі , або час від часу приєднуючись то до однієї, то до іншої касти. Вся інтрига фільму будується на взаєминах між угрупуваннями, котрі ведуть війни за територію збуту наркотиків і владу в блоці, а також на міжособистісних відносинах між окремо взятими персонажами: як ув'язненими, так і працівниками в'язниці.

Персонажі

[ред. | ред. код]

Лео Глінн (Ерні Гадсон) - директор в'язниці Оз, темношкірий, в минулому сам наглядач в цій же тюрмі. Глінн справедливий і законослухняний начальник, що не страждає ненавистю до своїх ув'язнених. Однак справедливість Глінна часом досить гнучка і дозволяє собі йти на поводу зовнішніх подразників і певного тиску.

Тім Макманус (Террі Кінні) - начальник Смарагдового міста. Швидше учений-теоретик, ніж наглядач. Основною метою своєї роботи в СМ вважає перевиховання мешканців, з тим щоб після здобуття свободи вони заново стали законослухняними людьми.

Губернатор Джеймс Девлін (Желько Іванек) - дуже консервативний політик. Виступає за смертну кару, зменшення фінансування в'язниць і урізання прав ув'язнених, чим постійно вставляє палиці в колеса Тіму Макманус.

Сестра Пітер Марі Раймондо (Ріта Морено) - черниця, працює консультантом з проблем наркотиків і психологом. Саме вона веде реабілітаційні уроки і слухає визнання ув'язнених, тому багато хто довіряє їй. Активний борець за скасування смертної кари.

Доктор Глорія Нейтан (Лорен Велез) - одна з лікарів в Оз. Так само як і Макманус відноситься до ув'язнених в першу чергу як до людей, а вже потім як до злочинців. Є об'єктом жадання багатьох мешканців Оз.

Батько Рей Мукадо (Б. Д. Вонг) - католицький священик-японець, на долю якого випало вислуховувати всі найпотаємніші таємниці не найкращих людей на світі. Офіцер Діана Уітелсі (Еді Фалко) - наглядач Смарагдового міста; мала нетривалий любовний зв'язок з Макманус.

Тобайас Бічер (Лі Тергезен) - адвокат, в стані алкогольного сп'яніння збив дівчинку з летальним результатом. Потрапивши в Оз, став предметом знущання і насильства керівника арійського братства Верна Шіллінгера. Із серії в серію глядачі спостерігають внутрішнє зростання Бічера, навчився спочатку відбиватися, а потім і нападати.

Верн Шіллінгер (Дж. К. Сіммонс) - очолює Арійська братство в Озі. Відверта гомосексуальна активність і садизм дають про себе знати всякий раз, як в «місто» потрапляють новенькі. На початку фільму володіє певною владою в блоці, після втрачає її, але постійно намагається повернути. Протистояння Бічер-Шіллінгер одна з активних ліній серіалу.

Карім Саїд (Імон Вокер) - імам мусульманської громади. Інтелектуал, який прагне зруйнувати систему і часом не дуже виборчий в засобах. Протягом фільму виявляє себе як справедливу людину, готову допомогти і щиро віруючу. Однак автори зуміли передати його не як роботизованого фанатика, а як живу людину зі звичайними почуттями. Так, любов до дівчини іншої віри стала причиною його падіння, відкидання, приниження. Однак він, хоч і не дозволяє своїм почуттям взяти гору, все ж не зраджує їх.

Райан О'Райлі (Дін Уінтерс) - до пори єдиний ірландець в «місті». З першої хвилини в СМ його мета вижити, не важливо яким способом. Інтриган і інформатор в СМ, проте стає одним з головних дійових осіб. Уміння вчасно відчути ситуацію і завести правильну дружбу допомагають йому маніпулювати людьми. Єдине світле почуття в його душі - любов до розумово відсталого молодшого брата. Дізнавшись про важку хворобу, Райан впадає в депресію, вийти з якої йому допомагає доктор Нейтан. У відповідь на її увагу і турботу в його серці зароджується згубна для них обох любов. Через любов він наказує братові вбити чоловіка доктор Нейтан. Як наслідок, брат потрапляє до нього в Оз, доктор Нейтан ненавидить його. Але це тільки на початку їх відносин.

Сиріл О'Райлі (Скотт Вільям Вінтерс) - молодший брат Райана, який отримав травму через нього ж. Мозок Сирила подібний до мозку п'ятирічної дитини. Любов і підтримка брата необхідні йому, щоб вижити в умовах Оз.

Саймон Адебізі (Адвел Акіннуойє Агбадж) - глава темношкірих ув'язнених в СМ. Виходець з Нігерії. Неадекватна поведінка Адебізі часто змушує задуматися про осудність ув'язненого. Він жорстокий, безпринципний, схильний до сексуального насильства. Переживши справжнє божевілля, Адебізі перероджується і починає приховану війну темношкірих ув'язнених з білими. З його легкої руки Тіма Макмануса знімають з посади начальника Смарагдового міста, і місце займає темношкірий чоловік.

Боб Рібаду (Джордж Морфоген) - найстаріший ув'язнений в Озі. Під час його страти в 65-м виключилась електрика і страта була замінена на довічне ув'язнення. Стверджує, що розмовляє з Богом.

Крістофер Келлер (Крістофер Мелоні) - сусід по камері Бічера, соціопат і неврівноважений злочинець. Незабаром після появи в «місті» Бічера його почали пов'язувати більш тісні відносини, ніж просте сусідство.

Мігель Альварес (Кірк Асеведо) - належить до угруповання латиносів. Схильний до суїциду. Його батько і дід теж сиділи в Озі. Періодично повертається з смарагдового міста в одиночну камеру і назад.

Агастес Хілл (Гарольд Перріно) - єдиний в блоці ув’язненний-інвалід. [ Хоча в якості основного героя сюжету Хілл виступає вкрай рідко, з'являючись лише в епізодичних замальовках, саме його герой є своєрідним резонером в серіалі. Кожна серія «Тюрми Оз» включає короткі вставки-монологи Агестеса Хілла, алегорично оповідаючи про головну ідею чергової серії. Останнє слово і резюме також залишається за Хіллом.


Посилання

[ред. | ред. код]