Користувач:Witoberest /Туманов Ігор Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ігор Миколайович Туманов
Народився 17 червня 1939(1939-06-17) (84 роки)
Кобиляки, Україна
Країна Україна Україна
Alma mater Львівська національна академія мистецтв
Галузь мистецтвознавство, педагогіка, скульптура
Заклад Харківська державна академія дизайну та мистецтв
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор наук

Ігор Миколайович Туманов (нар. 17.06.1939, м. Кобиляки, Україна)- український і російський вчений, скульптор, викладач. Проживає і займається творчою діяльністю у Львові. Загальний науково-педагогічний стаж Туманова І.М. у вищій школі сягає 50 років.

Життєпис[ред. | ред. код]

Туманов І.М. у 1961 році закінчив Львівське училище прикладного та декоративного мистецтва ім. І. Труша де отримав кваліфікацію – художник-майстер. Після служби в армії, у 1969 році закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва відділення Інтер’єр та обладнання. Кваліфікація – художник декоративного мистецтва.

Педагогічну діяльність розпочав у цьому ж інституті на посаді: викладач, ст. викладач кафедри рисунка. З 1982 р. він на посаді ст. викладача у Львівському поліграфічному інституті кафедри Оформлення та ілюстрації книги ім. Ів. Федорова у якому, працюючи викладачем пише дисертацію, яку захищає у 1992 році на історичному факультеті Санкт-Петербурзького університету по темі: «Зображальні прийоми рисунка, структурно-типологічний аналіз, класифікація, систематизація». Після успішного захисту він отримує науковий ступінь кандидат мистецтвознавства по спеціальності 070012 - історія мистецтв.

Крокуючий, Туманов І.М., 1982 р.

У 1998 році Туманов І.М. закінчує докторантуру при Львівській академії мистецтв. У цьому ж році йому присвоєно вчене звання доцента по кафедрі рисунка і живопису Волгоградського державного педагогічного університету у якому він працював з 1990-го року по запрошенню Таранова М.М., який на той час очолив кафедру на Факультеті Мистецтв. Працюючи в цьому університеті, Туманов І.М. у 2004 році в спеціалізованій раді Московського педагогічного університету захищає докторську дисертацію по темі: «Навчально-творчий підхід в підготовці художника-педагога в умовах розвитку сучасної художньої культури». У цьому ж 2004 році, він на посаді професора. Але у зв’язку зі зміною політичної ситуації і в Росії, і в Україні вирішує повернутися в Україну.

З 2005 року він на посаді професора кафедри ландшафтної архітектури Львівського національного лісотехнічного університету. Вдруге готує докторську дисертацію і захищає у Національному педагогічному університеті ім. М.П. Драгоманова у 2008 році. У зв’язку із внесенням змін 12.07.2012 р. до Угоди про співробітництво в галузі атестації наукових та науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації від 21 червня 2002 року, обидва дипломи доктора наук визнаються рівноцінними і в Україні, і в Росії. Саме з цього часу Туманов І.М. доктор педагогічних наук і Російської Федерації, і України. У 2013 році, по запрошенню ректора Харківської державної академії дизайну і мистецтв проф. Даниленка В.Я., Туманов І.М. – професор на кафедрі дизайну інтер’єру. Саме по цій кафедрі він, на підставі рішення Атестаційної колегії, від 15 грудня 2015 року, отримує атестат професора. Станом на 2021 рік, Туманов І.М. – член 2-х спеціалізованих вчених рад, а саме: К 64.109.01 при Харківській державній академії дизайну і мистецтв та Д 26.053.08 зі спеціальності 13.00.02 – теорія та методика навчання (образотворче мистецтво) при Національному університеті ім. М.П. Драгоманова.


Творчий та науковий шлях[ред. | ред. код]

Каратист, Туманов І.М., 1982 р.

За підсумками творчої діяльності визначилось, що скульптура, як форма самовиразу, стала його покликанням. Фактично шлях скульптора він розпочав вже завершуючи навчання по спеціальності «Інтер’єр та обладнання» оскільки дипломною роботою була скульптура, яка планувалась для скверу перед корпусом лічильно-обчислювальної станції у Львові, що для випускника кафедри «Інтер’єр та обладнання» було явним винятком. Керівником роботи був призначений автор цієї споруди, відомий в Україні архітектор – Миро́н Дем'я́нович Вендзило́вич, консультантом – Дмитро́ Петро́вич Крва́вич, який, фактично, і сформував світогляд Туманова І.М. як скульптора, коли той був ще студентом вищезазначеної кафедри. На жаль скульптура на об’єкті встановлена не була за браком державного фінансування (лічильно-обчислювальна станція була бюджетною організацією). Загалом, наставниками Туманова І.М. по дисципліні «скульптура» були відомі митці-скульптори: Іва́н Васи́льович Севе́ра та Дмитро́ Петро́вич Крвавич (останній – на протязі всіх п’яти років навчання). З рисунка – Володимир Ілліч Черкасов. Саме завдяки цим видатним митцям і чудовим викладачам Туманов І.М. обрав скульптуру як основний вид творчої діяльності.

Портрет батька, Туманов І.М., 1971 р.

Працюючи у Волгоградському педагогічному університеті, Туманов І.М проявив себе як куратор студентської наукової діяльності на Факультеті Мистецтв, сприяв її активізації: три студенти отримали статус «Студент-дослідник». Одна студентка, науковим керівником якої був особисто, за роботу «Древние образы и символы в декоре народных жилищ России» на Всеросійському конкурсі студентських дослідницьких робіт у 2001 р. була нагороджена медаллю «За лучшую научную студенческую работу», а керівник − дипломом Міністерства освіти Росії. В Україні Туманов І.М. так само організовував і сприяв дослідницькій роботі студентів, результатом якої були їх публікації в наукових збірниках НЛТУ України, серед яких «Матеріали Всеукраїнської науково-технічної конференції студентів та аспірантів 14-16 квітня 2010 року». Як науковий керівник в Україні підготував до захисту кандидатської дисертації за спеціальністю 26.00.01 – теорія та історія культури, ст. викладача Дрогобицького педагогічного університету − Михайла Богдановича Сидора, який захистив роботу по темі: «Галицька придорожня каплиця другої половини ХІХ – ХХ століть: культурологічний аспект». Захист відбувся у 2011 році у ДВНЗ Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника, місто Івано-Франківськ. Працюючи з аспірантами у Харківській державній академії дизайну і мистецтв», Туманов І.М. зацікавився історією Київської Русі, її символікою, що зумовило появу есе : «Християнізація Русі, татаро-монгольське ярмо та державна символіка України» (рукопис 2019р.).

Визначаючи особливості педагогічної та творчої діяльності Туманова І.М., слід зазначити, що ідейною основою викладання та створення творчих робіт була концепція, у свій час сформульована французьким літературним і художнім критиком Роже Гароді в роботі «Про реалізм без берегів» (1967 р.) суть якої у тому, що будь-яке зображення реалістичне і ніяких обмежень у створенні форм твору не може бути. Тим не менш, Туманов І.М. в низці наукових розробок обґрунтував ствердження, згідно якого згадані «умовні береги» в художній творчості все ж існують. З однієї сторони, одним з «берегів» у «світовій системі відображення реальної дійсності» є роботи реалістичного, а точніше натуралістичного принципу відображення її форм, а з іншої – відображення тої ж дійсності з різним ступенем стилістичної інтерпретації в русі до «знаку-символу». Ці форми відображення і є конкретними «берегами», хоч віддаленість між ними може бути надзвичайно велика, а часто майже безмежна. Зазначене і обумовлює стилістичну свободу у творчому процесі. А чим багатшою є уява митця, тим багатшим і різноманітнішим є матеріальне втілення його бачення. Дана концепція і стала фактично домінантою у подальшій як творчій, так і науковій діяльності Туманова І.М.. Туманов І.М переконаний, що теорія і практика завжди повинні взаємодіяти.


Вибрані твори[ред. | ред. код]

Нижче наводяться деякі зі скульптурних творів Туманова Ігоря Миколайовича:

Бібліографія[ред. | ред. код]

В 2010 році навчальний посібник «Рисунок, живопис, скульптура» у художньому оформленні Вікторії Ковальчук здобула нагороду Книжка року . Туманов І. М. автор понад 50 наукових праць, серед яких особливої уваги заслуговують наступні:

з монографій:

  • «Морфология и структурно-семиотический анализ средств изображения двухмерных и средств создания трехмерных искусств», Волгоград: «Перемена», 1997 г.;
  • «Трансформации в искусстве: формы и проявления», Волгоград: «Перемена», 1999 г.;
  • «Рисунок как генетическая основа взаимодействия и синтеза двухмерных и трехмерных искусств», Волгоград: «Перемена», 2000 г.;

з посібників:

  • «Зображальні прийоми рисунка та їх використання в учбовому малюванні», Київ: НМКВО, 1995 р.;
  • «Рисунок, живопис, скульптура: теоретико-методологічні основи комплексного навчання», Львів: «Аверс», 2010 р., (гриф МОН України, «Книга року», диплом «за креативність методичної розробки» 2012 р.);
  • «Мистецтво стародавнього світу: парадокси історії та матеріальної культури» (гриф МОН України №1/11-10167 від 02.07.2014, лист 056724), Львів, «Сполом», 2015 р.

Враховуючи, що фахівців у цій сфері діяльності можуть зацікавити і інші його роботи – ось деякий їх перелік.

  • Туманов И.Н. Творческий подход в обучении искусству – современная форма проявления тенденции «единства и борьбы противоположностей» в истории развития отечественной художественной школы // Вопросы истории, теории и методики преподавания изобразительного искусства. Выпуск VI. МПГУ. Москва, 2005. − С. 252–259; (фахове наукове видання Росії);
  • Туманов І. М. Озеленення інтер’єру: методика наукового підходу. Науковий вісник НЛТУ України: Символ дерева у світовій культурі та художній творчості. // Збірник науково-технічних праць. Львів: НЛТУУ – 2006, вип. 16.4 − С. 251–256 (фахове наукове видання України) ;
  • Туманов І. М. Взаємообумовленість навчання і творчості в мистецтві. Діалектика єдності процесів. // Молодь і ринок. № 1-2, січень-лютий. Щомісячний науково-педагогічний журнал. Дрогобич, 2007. − С. 173–177 (фахове наукове видання України);
  • Туманов І. М. Зображальні прийоми у просторових мистецтвах: концепція використання в навчальній творчості. // Педагогіка і психологія професійної освіти. № 2, березень-квітень. Львів, 2007. − С. 60-70 (фахове наукове видання України) ;
  • Туманов І. М. Навчальна творчість в умовах сучасної художньої культури. Закони і закономірності художньої творчості. // Вісник Львівського університету. Серія педагогічна. Випуск 22. Львів, 2007. − С. 18–28 (фахове наукове видання України) ;
  • Туманов І. М. Навчання мистецтву в умовах пострадянського періоду: методика творчого підходу. // Молодь і ринок. № 3-4 (26-27), березень-квітень. Дрогобич, 2007.− С.41–44 (фахове наукове видання України) ;
  • Туманов І. М. Поняття «композиція» та «засоби композиції» в просторових мистецтвах: інноваційна точка зору. // Проблеми гуманітарних наук. Наукові записки ДДПУ. Дрогобицький державний університет ім. Ів. Франка. Дрогобич, 2007. − С. 45-58 (фахове наукове видання України) ;
  • Туманов І. М. Складові художньої творчості та їх значення для розвитку творчих здібностей у процесі навчання мистецтву. // Вісник Львівського університету. Серія педагогічна. Випуск 23. Львів, 2007. − С. 38-45 (фахове наукове видання України) ;
  • Туманов І. М. Художньо-педагогічна освіта: проблеми пост-радянського періоду. // Педагогіка і психологія професійної освіти, № 6, листопад-грудень. Львів, 2007. − С. 168-176 (фахове наукове видання України);
  • Туманов І. М. Образне мислення як основа творчого процесу у навчальній художній творчості. // Молодь і ринок, № 4 (39), квітень. Дрогобич, 2008. − С. 16-20 (фахове наукове видання України) ;
  • Туманов І. М. Інноваційні підходи до навчання мистецтву в контексті концептуальних засад розвитку педагогічної освіти України. // Педагогіка і психологія професійної освіти, № 5, вересень-жовтень. Львів, 2009. − С. 109-118 (фахове наукове видання України) ;
  • Туманов І. М. Особливості викладання образотворчих дисциплін для студентів спеціальності «Ландшафтна архітектура». // Науковий вісник НЛТУ України, Випуск 23.9. Львів, 2013. − С. 77-81 (фахове наукове видання України);
  • Туманов І. М. Проблемна лекція як оптимальна форма викладання дисципліни «Історія мистецтв», // «Мистецтво та освіта». № 4, 2013, м. Київ − С. 2-5 (фахове наукове видання України) ;
  • Туманов І. М. «Три грації» Рафаеля Санті: парадокси історії та матеріальної культури; //Збірка наукових праць «Традиції та новації у вищій архітектурно-художній освіті» ХДАДМ, 1-2014 р., м. Харків. − С.105-111 (фахове наукове видання України)

Посилання[ред. | ред. код]