Коротка норманська хроніка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Коротка норманська хроніка (лат. Breve chronicon Northmannicum) — коротка латинська хроніка, створена анонімним автором на початку XII століття, що розповідає про встановлення влади норманів у південній Італії. Оповідання охоплює період від вторгнення Ардуїна Ломбардського в Апулію в 1041 до смерті Роберта Гвіскара в 1085.

Припущення про історію створення

[ред. | ред. код]

Незважаючи на те, що «Коротка норманська хроніка» зазвичай визнається справжньою, дослідник Андре Жакоб висловив припущення про те, що вона може бути пізньою підробкою, виконаною П'єтро Полідорі у XVIII столітті[1]. Інший вчений, Джон Франс, мабуть, не обізнаний з висновками Жакоба, вважає, що «Breve chronicon…» була написана на основі усної традиції і послужила джерелом для хроніки Ромуальда Салернського[2].

Історія рукописів та публікацій

[ред. | ред. код]

Текст хроніки був вперше опублікований в 1724 Лудовіко Мураторі в п'ятому томі його праці «Rerum italicarum scriptores» під довгою назвою «Breve chronicon Northmannicum de rebus in Iapygia et Apulia gestis contra Graecos». Муратор користувався рукописом, датованим імовірно XIII століттям, яку йому надав П'єтро Полідорі. Нині цей список вважається загубленим, як і пізніший, зроблений близько 1530 року. До наших днів дійшла лише одна копія оригінального рукопису. У 1971 році Еріко Куоццо випустив перевидання хроніки італійською мовою.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. André Jacob. Le Breve chronicon Northmannicum: un véritable faux de Pietro Polidori // Quellen und Forschungen aus Italienischen Archiven und Bibliotheken. — 1986. — Livr. 66 (3 juillet). — P. 378—392.
  2. John France. The Occasion of the Coming of the Normans to Southern Italy // Journal of Medieval History. — 1991. — No. 17 (3 July). — P. 187—188.

Посилання

[ред. | ред. код]