Костелина Лука Ількович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костелина Лука Ількович
Народився 23 березня 1930(1930-03-23) (94 роки)
Ялинкувате
Громадянство Польща ПольщаСША США
Національність українець
Діяльність журналіст
Нагороди орден Святого Архистратига Михаїла УПЦ КП

Лука́ І́лькович Костели́на (* 23 березня 1930, Ялинкувате — сучасний Сколівський район) — український громадський діяч зарубіжжя.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в родині Ілька та Олени Костелинів. Батько крамарював, працював рахівником, брав активну участь у роботі «Просвіти». 1936 року Ілько Костелина вступив до ОУН.

З наближенням у 1944 році «визволителів» довелося родині перебиратися в Європу, зокрема, у Німеччину.

Закінчив українську гімназію у таборі для переміщених, по тому — у Мюнхені заочні курси українознавства Українського вільного університету. У 1949 році осів у Чикаго.

1951 році вступив на комерційний відділ університету De Paul, студіював менеджмент та фінанси. Ставши до праці, продовжив навчання з індустріального керівництва за магістерською програмою.

У 1950-1960-х роках був активістом Республіканської партії США. В 1954—1956 роках служив в американському війську, був гарматником.

Останні роки перед пенсією працював за фахом — керівник в фірмі по виробництву алюмінію.

Брав активну участь у громадському та релігійному житті української громади, належав до різних організацій, головував осередком Спілки української молоді в Чикаго. Був заступником голови Чиказького відділу Українського конгресового комітету Америки. Вчителював у суботній школі українознавства — викладав історію та географію в старших класах.

Працював співредактором журналу «Січ» Спілки української молоді Чикаго, видавав Бюлетень батьківського комітету при Школі українознавства.

1959 року опрацював та зредагував видання про осередок СУМу ім. Павлушкова в Чикаго — з нагоди 10-ліття його діяльності.

В 2003 році фінансово допоміг на спорудження у Ялинкуватій нового корпусу школи. Також фінансував ремонт та розпис церкви у своєму селі.

2008 року був головним редактором пропам'ятної книжки «Собор Поколінь» парафії святих Володимира і Ольги з нагоди 40-річчя.

Верховний архієпископ Києво-Галицький Блаженніший Любомир кардинал Гузар Луці та Марії Костелинам зробив особисту подяку — за офіру на будівництво Патріаршого собору у Києві.

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відзначив його журналістську працю у газеті «Українське Слово», нагородивши орденом святого Архистратига Михаїла.

Джерела[ред. | ред. код]