Костенко Євдокія Леонтіївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костенко Євдокія Леонтіївна
Народилася 14 березня 1922(1922-03-14)
Троїцьке, Городищенська волость (Павлоградський повіт), Павлоградський повіт, Катеринославська губернія, Українська СРР
Померла 8 лютого 1992(1992-02-08) (69 років)
Троїцьке, Павлоградський район, Дніпропетровська область, Україна
Країна  СРСР
 Україна
Діяльність свинарка, колгоспниця
Нагороди
медаль «Серп і Молот»
орден Леніна орден Жовтневої Революції

Євдокія Леонтіївна Костенко (14 березня 1922, Троїцьке, Катеринославська губернія8 лютого 1992, Троїцьке, Дніпропетровська область) — передовик радянського сільського господарства, свинарка колгоспу імені Кірова Павлоградського району Дніпропетровської області, Герой Соціалістичної Праці (1971).

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 14 березня 1922 року в селі Троїцьке (нині Павлоградського району Дніпропетровської області) в селянській родині.

Навчалася в школі, рано почала трудову діяльність у сільському господарстві. Після закінчення школи працювала трактористом і шофером у місцевому колгоспі. В період Другої світової війни проживала на окупованій території з 1941 по 1943 роки.

Після звільнення території знову стала працювати трактористом, однією з перших їй вдалося вивести в поле відремонтований своїми руками трактор.

Пізніше перейшла працювати на свиноферму колгоспу імені Кірова. В колгоспі було понад 11 тисяч свиней. Виробництво свинини досягало 96 центнерів на 100 гектарів сільськогосподарських земель. Першою в районі перевела своїх свиноматок на турові опороси. Отримувала по 26-28 поросят від кожної свиноматки за рік. Стала однією з передових свинарок в районі та області.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 8 квітня 1971 року за видатні успіхи, досягнуті в розвитку сільськогосподарського виробництва і виконання п'ятирічного плану продажу державі продукції тваринництва, Євдокії Леонтіївні Костенко присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна і медалі «Серп і Молот».

Працювала свинаркою у колгоспі до виходу на пенсію.

Останні роки життя мешкала в рідному селі. Померла 8 лютого 1992 року. Похована на сільському кладовищі.

Нагороди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Шевченко С., Кучеров Е., Дорошев С. Трудовая слава Днепропетровщины. - Днепропетровск, 2013.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Костенко Євдокія Леонтіївна. // Сайт «Герои страны» (рос.).