Котування

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Котировка)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Котування (фр. Cote, англ. Financial quote) — ціна (курс, відсоткова ставка) товару, яку оголошує продавець або покупець і за якою вони згодні зробити купівлю або продаж. Зазвичай йдеться про відносно швидкомінливу ціну, наприклад, біржову.

Іноді котуванням вважається ціна тільки укладеної угоди, а не ціна попиту/пропозиції.

На біржах ціни реєструє спеціальна котувальна комісія (котувальний комітет). Вони здійснюють облік, систематизацію і публікацію біржового котування. Зазвичай публікуються ціни відкриття і закриття біржової сесії, максимальна і мінімальна ціна дня. Такі публікації називають «офіційне котування».

Котування відображають кон'юнктуру, що складається на торгах — співвідношення попиту та пропозиції.

Походження слова[ред. | ред. код]

Термін «котувати» походить швидше за все від французького дієслова «coter» — позначати, нумерувати.

Види котувань[ред. | ред. код]

У більшості випадків, котування виражає ціну одиниці об'єкта торгівлі. Наприклад, 1 л бензину має ціну 1,20 долара США. Часто запис котування ведуть у вигляді дробу: 1,20 долар / л бензину. Це пряме котування. У чисельнику вказується ціна і валюта платежу, в знаменнику — розмірність і назва товару.

Іноді ціна показує, скільки товару можна купити на одиницю грошей. Наприклад, на 1 долар можна купити 0,8333 л бензину. Скорочений запис такого котування: 0,8333 л бензину / долар. Це зворотне (непряме) котування. У чисельнику вказується обсяг, розмірність і назва товару, в знаменнику — валюта платежу. Найчастіше зворотне котування зустрічається на валютних ринках. Традиційно, в обмінних пунктах більшості країн вказується, скільки національної валюти потрібно, щоб купити 1 долар. Це пряме котування з точки зору місцевого ринку, де товаром виступає долар. Але для іноземців, які мають долари, цей же запис буде зворотним котуванням, яке показує, скільки місцевого товару (місцевої валюти) вони можуть купити за 1 долар.

Див. також[ред. | ред. код]

Валютний курс

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]