Краса пороку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Краса пороку
серб. Лепота порока
Жанр драма
Режисер Живко Николіч
Продюсер Мілан Жмукліч
Сценарист Живко Николіч
У головних
ролях
Міра Фурлан, Mima Karadžićd, Петар Божович і Міра Баняц
Оператор Радослав Владіч
Композитор Зоран Сімяновіч
Тривалість 105 хв.
Мова сербськхорватська
Країна Югославія
Рік 1986
IMDb ID 0091398

Краса пороку — югославський фільм, знятий в 1986 р. Режисер та автор сценарію — Живко Ніколіч

Сюжет

[ред. | ред. код]

У відсталому селі в горах Чорногорії є звичай, за яким чоловік вбиває невірну дружину ударом дерев'яного молоту по голові, на яку зрадниця кладе самостійно випечену погачу. В такому середовищі живе молода подружня пара, Лука і Ягліка, із заповітом на довічну вірність. Живе бідно і тому охоче приймає запрошення земляка,  який відправився на легкі заробітки на морське узбережжя, аби наслідувати його приклад. Лука  влаштовується у солеварню, а Ягліка стає прибиральницею в нудистському кемпінгу. Традиційно вихована, вона жахається навколишньої оголеності  мешканців кемпінгу, особливо коли прибирає кімнату пари молодих іноземців, які потішаються з її сором'язливості.  Та поступово, під їхнім заохочуванням, Ягліка звільняє сковану традицією  чуттєвість.  При поверненні до рідного села, Ягліка зізнається  чоловікові в своїй розпусті, і за древньою традицію, він мусить її вбити.

Факти

[ред. | ред. код]
  • Сербська кінематографічна інституція «Jugoslovenska kinoteka» у співпраці зі студіями «Вим мобајл» та «Центар филм» реставрувала цей класичний фільм, презентувавши його 30 травня 2018 р.
  • Фільм демонструвався на українському телебаченні на початку 2000-х рр.
  • Головну героїню фільму - Ягліку - грає хорватська акторка Міра Фурлан (1955 р.н., Загреб), широкому глядачу відома насамперед у ролі Даніель Руссо в телесеріялі "Загублені"