Крекінг-установка у Рас-Лаффані

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крекінг-установка у Рас-Лаффані. Карта розташування: Катар
Рас-Лаффан
Рас-Лаффан
Виробничий майданчик RLOC у Рас-Лаффані

Крекінг-установка у Рас-Лаффані —нафтохімічне виробництво компанії Ras Laffan Olefins Company (RLOC), розташоване за шість десятків кілометрів на північ від столиці Катару Дохи.

У 2010 році в Рас-Лаффані, який відомий передусім завдяки найбільшому в світі комплексу заводів із зрідження природного газу, стала до ладу установка парового крекінгу. Сировиною для неї виступає етан, вилучений під час переробки природного газу (завдяки родовищу Північне Катар володіє одними з найбільших в світі запасів цієї корисної копалини). Річна потужність установки по головному продукту – етилену – становила 1,3 млн тонн (також отримують 40 тисяч тонн піролізного бензину, котрий використовується як присадка для збільшення октанового числа чи у операціях з вилучення ароматичних вуглеводнів).

Основними власниками RLOC із долями 53% та 46% є компанії Q-Chem (спільне підприємство між Qatar Petroleum та американською Chevron Phillips) і Qatofin (належить  Qatar Petroleum, енергетичному гіганту Total та їх спільному підприємству QAPCO). При цьому і Q-Chem, і QAPCO мають власні установки парового крекінгу та похідні виробництва в Умм-Саїді (південніше Дохи). Це зумовило особливість використання виробленого в Рас-Лаффані етилену, котрий транспортується по етиленпроводу до Умм-Саїду. В останньому олефін споживається:

- компанією Q-Chem (має квоту у 0,7 млн тонн) на виробництвах поліетилену високої щільності (350 тисячі тонн) та нормальних альфа-олефінів (345 тисяч тонн, провадиться випуск широкого спектра олефінів);

- компанією Qatofin (має квоту у 0,6 млн тонн) для продукування 450 тис. тонн лінійного поліетилену низької щільності, а також в роботі заводу дихлориду етилену та мономеру вінілхлориду.[1][2][3][4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ras Laffan Olefins Company (RLOC). qp.com.qa. Архів оригіналу за 12 червня 2020. Процитовано 26 вересня 2019.
  2. RLOC PYROLYSIS GASOLINE - PYGAS. www.rloc.com.qa. Архів оригіналу за 26 вересня 2019. Процитовано 26 вересня 2019.
  3. Qatofin LLDPE plant inaugurated (амер.). Архів оригіналу за 30 вересня 2019. Процитовано 26 вересня 2019.
  4. QChem II. Chemical Technology (en-GB) . Архів оригіналу за 26 вересня 2019. Процитовано 26 вересня 2019.