Крихітка Ру

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крихітка Ру
англ. Baby Roo
Творець: Алан Мілн
Твори: Вінні Пух (1926), Дім на Пуховому узліссі (1928)
Стать: чоловічаd
Раса: кенгуру
Місце проживання: Hundred Acre Woodd
Вік: дитинча
Родина: Кенга (мати)
Роль виконує: Клінт Говард (озвучування)
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Крихітка Ру (англ. Baby Roo) — дитинча кенгуру, герой книги англійського письменника Алана Александера Мілна про іграшкове ведмежа Вінні-Пуха. Своє українське ім'я отримав завдяки перекладачеві книги Леоніду Солоньку. Ру та його мати, Кенга — єдина пара звірів одного виду в книзі, близька спорідненість підкреслена і поєднанням їх імен[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Крихітка Ру бере участь у пригодах Вінні-Пуха та його друзів: маленького порося Паця або П'ятачка, іграшкового ослика Іа-Іа, сови, яку звуть Сова, живого Кролика та хлопчика на ім'я Крістофера Робіна.

Крихітка Ру з'являється в сьомій пригоді «У якій Кенга та Крихітка Ру з'являються в лісі, а Пацеві нежданно-негадано намилюють шию». У тексті цього розділу Ру описаний як найменший персонаж книги (про це говорить Кролик). Більшість ілюстраторів зображують Крихітку Ру трохи меншим П'ятачка[2][3][4]. В одному з епізодів глави Паць підмінив Ру в сумці Кенги, і вона не помітила підміни.

Походження[ред. | ред. код]

Як і більшість персонажів казки «Вінні Пух», Крихітка Ру був створений за образом однієї з іграшок Крістофера Робіна, однак, на відміну від інших героїв казки, плюшевий оригінал Крихітки Ру був загублений у 1930-х роках[5].

Психологічний аналіз[ред. | ред. код]

У своїх материнських турботах про Ру Кенга часто заходить дуже далеко, застосовуючи — єдині в книгах — покарання: купає Ру в холодній воді, попереджаючи, щоб він не став «маленьким і слабким, як Паць», миє йому рота з милом і дає неприємні ліки. [6].

У 2000 році пдекількома педіатрами з Університету Далхаузі в Галіфаксі, Нова Шотландія, в журналі Канадської медичної асоціації[en] було опубліковано жартівливе психологічне дослідження крихітки Ру[7][8], про що повідомило агентство Рейтер[9] та газета «Аргументы и факты»[10]. Вони, посилаючись на виховання крихти Ру в неповній сім'ї та можливий поганий вплив його старшого товариша Тигри, пишуть:

Ми передбачаємо, що колись побачимо малолітнього злочинця Ру, що тиняється пізно ввечері вулицями у верхній частині лісу, земля яких завалена розбитими пляшками з-під екстракту солоду і недопалками цигарок з будяком.

Оригінальний текст (англ.)
We predict we will someday see a delinquent, jaded, adolescent Roo hanging out late at night at the top of the forest, the ground littered with broken bottles of extract of malt and the butts of smoked thistle.

«Нью-Йорк Таймс» зазначила, що питання про долю батька Ру відноситься до того ж ряду питань, як і «Де штани Пуха?»

Вадим Руднєв у своїй книзі «Вінні Пух і філософія повсякденної мови» (ISBN 5-7784-0109-4) відзначає сексуально — фрейдистський підтекст взаємин Ру та Тигри[11].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Коннолли, 1994, с. 87.
  2. Иллюстрации Эрнеста Шепарда
  3. Одна из иллюстраций Эдуарда Назарова
  4. Иллюстрации Б. Диодорова к гл. 7
  5. Happy 90th birthday, Winnie the Pooh: The bear of very little brain (but VERY big bank balance) [Архівовано 2011-07-23 у Wayback Machine.], Daily Mail, 12 июня 2011 (перевод [Архівовано 2013-10-20 у Wayback Machine.]), Крошку Ру потеряли в Яблоневом саду в 30-х годах (англ. Roo was lost in an apple orchad during 1930s)
  6. Коннолли, 1994, с. 86.
  7. Shea, Sarah et al. «Pathology in the Hundred Acre Wood: a neurodevelopmental perspective on A.A. Milne [Архівовано 2011-03-06 у Wayback Machine.]», Canadian Medical Association Journal, Volume 163, pages 1557—1559 (2000).
  8. Willis, Randall. «Winnie-the-Pooh and attention deficit, too», NewsInBrief, Modern Drug Discovery (April 2001).
  9. Karleff, Ian. «The Winnie the Pooh Characters 'Seriously Troubled' [Архівовано 2011-06-15 у Wayback Machine.]», Reuters via TVNZ (2001).
  10. Винни-Пух и все-все-все глазами психиатров [Архівовано 2013-05-13 у Wayback Machine.], Елена Рудерман, «АиФ Здоровье» № 07 (340) от 14 февраля 2001 г.
  11. Див. Ввступ у прагмасемантику «Вінні Пуха», 5. Сексуальність

Література[ред. | ред. код]